038-4654480

Sindskort is het bij ons mogelijk om zeer uitgebreid te laten testen op allergieën bij hond en kat.

Allergie of voedselintolerantie kan zich uiten op de volgende manieren:

– jeuk
– extreem veel likken aan de vacht
– likken aan de teentjes of pols
– een donker verkleurde huid in de liezen (zelfs zwart)
– klamme huid, rode plekken
– vaak hotspots
– afwijkende geur van de vacht (vaak ruikt de eigenaar dit zelf niet meer)
– maagdarmklachten
– vaak gras eten
– buikpijn / krampen
– herhaaldelijk ooronsteking of geur uit de oren (ook bij 1 oor)
– vaak poep eten?
– hooikoorts klachten komen bij honden en katten minder voor.

Voor welke stoffen kan een dier allergie of intolerantie hebben?

– dierlijk eiwit (bijv. rund, kip, kalkoen, lam, varken)
– plantaardig eiwit (bijv mais, rijst, aardappel)
– vlooienspeeksel
– pollen, grassen, bomen
– huisstofmijt
– meelmijt (in droogvoer)
– andere dieren
– Malassezia (een normale huidbewoner)
– contactallergie (geeft alleen plaatselijke huidproblemen)

Atopie is een verzamelnaam voor allergie voor stoffen die in de omgeving voorkomen. Alle soorten mijten (ook voermijt) worden daar ook onder geschaard.

Klik hier voor een voorbeeld van een allergietest op atopie / mijten.

Klik hier voor een voorbeeld van een allergietest op voeding. (lees ook de opmerkingen onderaan!)

Wij hebben 3 verschillende test pakketten.

PAKKET: Direct uitgebreid (hond)

Voor welke dieren is dit geschikt? Voor jongere honden. Het is het uitgebreidste pakket. We testen voeding en atopie. Als er uit komt dat de hond atopie heeft, dan kunnen we de hond daarvoor gaan behandelen met desensibilisatie.  Dit zijn kleine prikjes met de stofjes waar de hond allergisch voor is, en na ca. 1 jaar werkt dit pas. Dit is dan ook de reden dat we het vooral doen bij jonge honden.

Voor de desensibilisatie is het belangrijk dat we precies weten voor welke stofjes de hond allergisch is. Daarom testen we uitgebreid. We doen meerdere testen tegelijk. De testen zijn niet 100% betrouwbaar. De test voor atopie wordt daarom dubbel gedaan, zodat de uiteindelijke uitslag betrouwbaarder is.

De hond wordt onder lichte narcose gebracht, daar kunt u bij blijven. Als de hond slaapt dan wordt hij meegenomen door ons naar de voorbereidingskamer. Wij gaan dan bloed afnemen en we doen een huidtest. Daarbij wordt er een vak van ca 10×20 cm  geschoren op de zijkant van de vacht, daar wordt de test op gedaan. Er worden kleine prikjes onder de huid gegeven en aan de reactie van de huid kunnen we zien wat de allergieën zouden kunnen zijn.

Het bloed wordt opgestuurd naar 2 laboratoria. Er wordt getest op een verhoogd antistof gehalte voor: 23 voedingsmiddelen (rund, varken, lam, eend, kip, kalkoen, tarwe, soja, rijst, mais, ei, koemelk, vismix, konijn, zalm, tonijn, gerst, tomaat, haver, bietenpulp, hert, struisvogel, gierst). En er wordt getest op de antistoffen die bij atopie passen: huisstofmijt, meelmijt, grassen, kruiden, bomen, Malassezia, en vlooienspeeksel, Dit laatste gebeurt bij Artuvetrin.

De prijs ligt rond de 500 euro.

PAKKET: 1e screening

Voor welke dieren is het geschikt? Dit pakket is geschikt voor katten (uitgebreider is op dit moment niet mogelijk bij de kat). En het pakket is geschikt voor honden waarbij de eigenaar op voorhand niet voor de desensibilisatie behandeling kiest. Bijvoorbeeld omdat de hond al ouder is (desensibilisatie behandeling werkt pas na een jaar.) We hoeven dan alleen te weten OF de hond ook atopie heeft, maar niet precies voor welke boomsoorten etc.

We nemen bloed af (zonder narcose). Hier kunt u gewoon bij zijn. Het bloed wordt opgestuurd naar een laboratorium. Er wordt getest op een verhoogd antistof gehalte voor: 23 voedingsmiddelen (rund, varken, lam, eend, kip, kalkoen, tarwe, soja, rijst, mais, ei, koemelk, vismix, konijn, zalm, tonijn, gerst, tomaat, haver, bietenpulp, hert, struisvogel, gierst). En er wordt getest op de antistoffen die bij atopie passen. Er worden groepen getest: de groep mijten en schimmels, (oa huisstofmijt en meelmijt), de groep van planten/grassen, de groep van bomen,  en vlooienspeeksel (is eigenlijk geen atopie).

De prijs ligt rond de 300 euro.

PAKKET: vervolgpakket

Voor welke dieren is het geschikt? Als we de 1e screening gedaan hebben, maar u wilt tóch de allergieën verder opgesplitst zien. Dan doen we alsnog de atopie testen zoals bij het uitgebreide pakket, maar u krijgt korting. Het verder opsplitsen is op dit moment alleen mogelijk bij de hond, niet bij de kat.

De prijs ligt incl de korting rond de 300 eu.

De uitslag

Het duurt ongeveer een week voordat u de uitslag krijgt. Aan de hand van de uitslagen gaat de dierenarts een advies geven aan u. Er komt sowieso een voedingsadvies uit. Als er ook een atopie uit komt, dan kan dit op verschillende manieren behandeld worden (afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van het dier, en het budget). We kunnen gaan desensibiliseren met prikjes (dan moet wel het uitgebreide pakket gedaan zijn). Of we kunnen medicatie gaan geven. Daar zijn dan verschillende medicaties te kiezen, de een heeft meer bijwerkingen, de ander is weer duurder. Of er wordt een combinatie gegeven.

Medicijn gebruik eerst stoppen

Vaak staat een dier met allergische klachten al op medicatie. Dit verstoort de testen. Het gaat om de volgende medicatie:
– crème tegen jeuk
– Moderin, methylprednisolon
– Prednoral, prednison, prednisolon
– Dexoral, dexadreson, dexamethason
– Voreen
– Langwerkende injectie tegen jeuk
– Atopica, Sporimmune, cyclosporine
– grisoral
– antibiotica

U moet even kijken naar de werkzame stof die in het product zit. Vervolgens kunt u hieronder zien hoe lang u moet wachten tot de testen gedaan kunnen worden:

Crème tegen jeuk:
2 weken wachten.

methylprednisolon en prednisolon:
Krijgt uw dier meer dan 0,25 mg / kg lichaamsgewicht om de dag, dan 4 tot 6 weken wachten.
Krijgt uw dier minder dan 0,25 mg / kg lichaamsgewicht om de dag, dan 4 tot 6 weken wachten.

Langwerkende prednisolon injectie:
2 tot 3 maanden wachten.

Dexamethason:
Nadere info volgt.

Cyclosporine:
Nadere info volgt.

Antibiotica, Grisoral
Geen effect.

Is het niet mogelijk om medicatie te stoppen? Heeft uw dier dan te veel klachten? Overleg dit dan met de dierenarts.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ons bellen of mailen. Wel zou het dan fijn zijn als uw dier staat ingeschreven bij ons: adviezen die wij geven zijn wij genoodzaakt ook te noteren in een patiëntenkaart. Dit kan (uiteraard kosteloos) via schellerlanden.nl/inschrijven/.