Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/srv/psa04) is not within the allowed path(s): (/srv/psa04/schellerlanden.nl/:/tmp/:/srv/php_tmp:/usr/share/php) in /srv/psa04/schellerlanden.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-google-maps/legacy-core.php on line 385 Verbeterde aanpak oorontsteking • Dierenkliniek Schellerlanden
038-4654480

Een oorontsteking is een vervelend en vaak pijnlijk probleem voor uw huisdier. De oplossing hiervoor lijkt soms eenvoudig, toch kan dit in de praktijk tegen vallen. Wij hebben de aanpak van een oorontsteking verbeterd.

Cytologie/uitstrijkje om beter te kunnen kiezen welke oorzalf

Met de komst van dierenarts Rosan Bethlehem, met bijzondere kennis van o.a. cytologie (dit is het beoordelen van cellen en bacteriën onder de microscoop) hebben de dierenartsen een nieuwe aanpak kunnen invoeren in de praktijk om oorontstekingen beter en sneller op te kunnen lossen. Om de ontsteking te kunnen beoordelen wordt er tijdens het consult een swab genomen uit het oor van uw dier (een uitstrijkje met een wattenstaafje). Dit wordt door de dierenarts Rosan Bethlehem inhuis onderzocht onder de microscoop. Zij kan dan bekijken of er een bacterie, parasiet of gist betrokken is en zo ja welke. Hierdoor kan er vaker direct het juiste middel gekozen worden, waardoor de ontsteking gerichter behandeld wordt en sneller over is. Doordat dit onderzoek nu in onze praktijk gedaan kan worden, hoeven we niet meer alle onderzoeken op te sturen naar het laboratorium zoals voorheen het geval was. Dit scheelt veel tijd voor dier en eigenaar.

Kweek als vervolgstap

In sommige gevallen blijft het nodig om een kweek te laten doen. Dit is wat anders dan het bovenstaande uitstijkje. Dit doen we in geval van een steeds terugkerende oorontsteking of bij een ontsteking die ondanks de medicatie niet over gaat. Er is dan namelijk kans dat er een resistente bacterie betrokken is. Dit is onder de microscoop helaas niet te zien. De bacterie wordt in een laboratorium op een voedingsbodem aangebracht en onder de juiste omstandigheden gehouden zodat deze groeit en op resistentie onderzocht kan worden.
Soms blijkt een bacterie resistent te zijn voor bepaalde antibiotica, of zelfs tegen bijna alle antibiotica (dan is de bacterie multiresistent zoals MRSI of MRSA). Resistentie komt vooral voor bij honden die al langer met de oorontsteking rondlopen of bij honden die in hun leven al vaker oorzalf of antibioticakuren hebben gehad.

Om het ontstaan van resistentie te voorkomen is het dus ook van belang dat er altijd zorgvuldig om wordt gegaan met het gebruik van antibioticum en u de aanwijzingen van de dierenarts over het gebruik van eventuele medicatie goed opvolgt.

Zie onderaan deze pagina, een interessant voorbeeld van resistentie.

Hoe herkent u een oorontsteking?

Een oorontsteking kunt u herkennen aan het veelvuldig schudden met de kop of het scheef houden van de kop.  Ook kan het zijn dat uw dier er meer aan krabt dan normaal en dat soms zelfs als pijnlijk ervaart. Of u ziet veel donker, soms zwart, oorsmeer en/of het oor ruikt erg onaangenaam. Als u (één van) deze signalen ziet is het verstandig om een afspraak te maken om uw dier na te laten kijken.

Wat gebeurt er als een oorontsteking niet (compleet) behandeld wordt? 

Het verwaarlozen van een oorontsteking kan voor uw huisdier niet alleen erg pijnlijk en vervelend zijn, maar ook op langere termijn voor chronische veranderingen en ergere problemen zorgen.

[unordered_list style=”arrow”]

  • Constante oorpijn, dit valt misschien niet eens meer op.
  • De gehoorgang maakt een soort littekenweefsel aan: de gehoorgang gaat ‘dichtgroeien’
  • De standaard oorbacteriën worden langzaam vervangen door een soort ‘superbacterie’ genaamd Pseudomonas. Pseudomonas is erg resistent, er zijn maar weinig antibiotica die er tegen werken.
  • Het kan doorbreken naar het midden oor, waardoor het dier hersen afwijkingen kan krijgen en koorts.
  • Er kan pus in het oor gaan ontstaan, in dit stadium wordt het lastiger om het op te lossen omdat antibiotica door pus wordt geïnactiveerd. Je moet dan aan de slag met oor spoelingen etc.
  • De bacteriën ín het oor zitten ook op de huid van het dier…
  • De bacteriën op de huid van het dier zitten ook op de huid van de eigenaar en andere mensen in hetzelfde huishouden!
  • Resistente bacteriën zijn gevaarlijk voor mensen. De bacterie die op uw huisdier zit, zit meestal ook op uw eigen huid. Als u of iemand in uw omgeving een wond krijgt of ziek is, dan kan de bacterie zich gaan uitbreiden en dan zijn er weinig tot geen antibiotica voorhanden om het op te lossen.

[/unordered_list]