038-4654480

Zeer benauwde cavia’s

Als een cavia ernstig benauwd is dan is het belangrijk dat de medicatie die de dierenarts gaat geven, zo snel mogelijk aanslaat. Dierenartsen lopen hierbij tegen problemen aan omdat medicatie voor cavia’s vaak niet geregistreerd is en omdat er veel onbekendheid is over cavia’s.

Wij hebben een antibiotica inhuis die zeer snel aanslaat bij bacteriële longontsteking. Deze wordt gegeven als injectie.

Ook is het belangrijk dat de cavia in een zuurstofkooi wordt gehouden waar ook de temperatuur van de cavia op peil gehouden wordt. Deze is bij ons aanwezig speciaal voor kleine dieren.

Verder is het belangrijk dat er ook naar het hartje wordt gekeken: een hartprobleem kan sterk lijken op een longontsteking. Daarvoor kan een röntgenfoto en een ECG gemaakt worden. Dit kan pas als de cavia wat is bijgekomen en wat verbeterd is door de medicatie.

De kosten voor deze specialistische behandeling begint bij ca 200, dat komt omdat de antibiotica die wij hiervoor gebruiken ZEER duur is en niet vaak gebruikt wordt waardoor de rest van het flesje na gebruik weggegooid wordt.

Indien het beter gaat met de cavia, dan kan zij weer uit de zuurstofkooi. De kuur moet nog enkele dagen voortgezet worden, daarbij kan zij in opname blijven of kunt u 1x daags langskomen.

Bent u dierenarts dan kunt u contact opnemen indien u meer infomatie wilt.

Cavia met longontsteking

Dit komt vaak voor. Cavia’s zijn wat dat betreft wat kwetsbaarder dan konijnen. De beste behandeling is onder andere antibiotica. Veilig en effectief is meestal doxycycline. Er was een vloeistof van AST farma maar deze is uit de handel. Wij hebben hier een goed alternatief voor in vloeibare vorm. 

Indien de cavia te benauwd is wordt een andere behandeling geadviseerd.

 

Vaccinatie bij cavia’s

U kunt de cavia laten vaccineren bij ons tegen verkoudheid. Het mooiste is om dit in oktober te doen omdat de vaccinatie de eerste maande nhet beste werkt en de cavia’s dan het vaakste ziek worden. De vaccinatie werkt waarschijnlijk een jaar. 

Indien u Nu wilt