038-4654480

Brucella Canis

U heeft er misschien wel iets over gehoord of gelezen, eind 2016 is voor het eerst in Nederland de bacterie Brucella canis bij vier honden in aangetoond. Het gaat om honden die uit Oost-Europa zijn geïmporteerd. Deze bacterie is net als de vogelgriep en Q-koorts een zoönose, dat wil zeggen: hij kan ook bij mensen voor ziekte zorgen.

Brucella bij de hond
Brucella wordt vaak overgedragen via seksueel contact tussen honden. Bij de reu leidt Brucella canis tot onvruchtbaarheid, pijn/moeite met poepen en plassen en/of ontstekingen in de testikels, bijballen of prostaat. Bij de teef nestelt de bacterie zich onder andere in de baarmoeder. Bij een drachtige teef kan dit effect hebben op de vruchtbaarheid, er kan tussen de 7 e en 9 e week van de dracht abortus gezien worden, of er kunnen zwakke of doodgeboren pups uit voort komen. Daarnaast kan het zich ook uiten in de vorm van rug- of gewrichtspijn bij de hond.
Bij een abortus of doodgeboorte wordt de bacterie via het vruchtwater en andere lichaamssappen in hoge dosis uitgescheiden en zo kunnen andere honden maar ook mensen besmet worden. Pups kunnen na geboorte ook besmet worden via de moedermelk.
Bij chronisch zieke honden hoeft bloedonderzoek de bacterie niet aan te tonen terwijl de bacterie wel intermitterend uitgescheiden kan worden door deze honden.
De behandeling voor de hond bestaat uit het toedienen van een antibioticum, maar de kans is aanwezig dat de bacterie nooit helemaal uit het lichaam wordt opgeruimd.

Brucella bij de mens
Mensen kunnen via de slijmvliezen of beschadigde huid besmet raken met de bacterie, bijvoorbeeld via speeksel of urine. Vooral mensen die in direct contact komen met honden na een bevalling of abortus lopen een hoog risico.
Bij de mens kan de bacterie leiden tot vermoeidheid, koorts met pieken en dalen en een algehele malaise, je voelt je niet lekker. De bacterie kan zich ook lang verstoppen in het immuunsysteem en pas na een langere periode voor ziekte zorgen. Uiteindelijk kan deze ziekte zorgen voor ontstekingen in de gewrichten en organen, voor zwangere vrouwen en de ongeboren vrucht heeft een besmetting mogelijk grote gevolgen voor de gezondheid.
Bij mensen die besmet zijn met de bacterie kan behandeld worden met een antibioticum.

Wat u kunt doen
Het is goed om alert te zijn op de gevolgen die kunnen ontstaan door de adoptie van een hond uit het buitenland, hoe goed bedoeld dit ook vaak is. Wees u zich hier dan ook goed bewust van. Wanneer u over de gezondheid van uw eigen dier twijfelt, neem dan contact op met onze kliniek.