038-4654480

De volgende regels gelden als u uw huisdier wilt meenemen naar het buitenland:

  1. Het dier moet ingeënt zijn of een goed leesbare tatoeage hebben. Chippen kan bij ons op de praktijk door middel van het eenvoudig aanbrengen van een onderhuidse chip.
  2. Het dier moet tegen Rabiës ingeënt zijn. Voor landen die bij de EU zijn aangesloten geldt dat dit minimaal 21 dagen van te voren gebeurt. Let op! Voor niet EU landen gelden andere regels, veelal zal dan een bloedonderzoek noodzakelijk zijn. Dit betekent dat u ruim van te voren de inenting moet laten geven. Voor meer informatie over niet EU landen kunt u met ons bellen. Wij hebben lijsten waarop de meest recente informatie wat betreft de eisen voor ieder land staan.
  3. Het dier moet een erkend dierenpaspoort hebben. Ook dit kunt u bij ons op de praktijk verkrijgen.

Kijk ook even op de site van het LICG en dan bij het land dat u gaat bezoeken met uw dier!

LICG site: invoereisen per land

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een groot aantal landen in Europa komen ziektes voor die uw huisdier kan oplopen. Het belangrijkste is dat uw besmetting probeert te voorkomen. De belangrijkste ziektes zijn de volgende:

  • Babesiose en erhlichiose. Deze ziektes worden overgebracht door teken. Ze komen voor m.n. ten zuiden van Parijs, maar komen ook steeds noordelijker voor Ook in Nederland is de teek die deze ziektes overbrengt al gesignaleerd.
  • Leishmania. Deze ziekte wordt overgebracht door zandvliegjes. Een hardnekkig misverstand is dat deze vliegjes op het strand voorkomen. Ze komen echter in de binnenlanden voor, vooral ’s avonds. Leishmania komt met name voor rond het Middellandse zeegebied, maar komt ook noordelijker voor.
  • Hartworm . Hartworm wordt overgebracht door muggen. Komt met name voor in (Zuid)Frankrijk, Spanje,Portugal ,Italië, Roemenie en Griekenland.

Ons advies is om uw huisdier zo wie zo tegen teken te beschermen d.m.v. een tekenband. Op onze praktijk verkopen wij 2 soorten. De preventic-tekenband die binnen enkele uren werkt en de Scalibor tekenband. Deze laatste heeft een iets uitgebreidere werking, daar ze ook tegen de zandvliegjes en muggen beschermt. Deze raden wij dan ook voor de zuidelijker landen aan. Hij moet echter minimaal 2 weken van te voren omgedaan worden voor dat hij zijn optimale werking heeft.

In gebieden waar hartworm voorkomt is het verstandig uw huisdier met het ontwormmiddel Milbemax te behandelen. Let op! Niet elk wormmiddel werkt tegen hartworm!

Het ontwormen moet op de dag van thuiskomst gebeuren en moet worden herhaald na 4 weken. Verblijft u langer dan 4 weken in het desbetreffende gebied, dan moet u elke 4 weken ontwormen, tot een maand na thuiskomst.

Ondanks dat deze ziektes niet vaak voorkomen, is ons advies om geen onnodig risico te nemen. Een tekenband is dan ook een “must”. Hoe langer u in het buitenland verblijft hoe groter het besmettingsrisico is!