038-4654480

Het castreren van de ram is niet nodig om medische redenen, zoals dat bij een voedster wel nodig is.

Maar als u een voedster bij uw ram wilt houden, dan is dit alleen mogelijk als de ram gecastreerd is. Ook als de voedster gesteriliseerd is, moet u toch de ram castreren omdat hij anders de voedster steeds zal achtervolgen en in de nek bijten.

Bij ons kunt u de ram al op vroege leeftijd laten castreren. Vanaf het moment dat u de zakjes ziet zitten. Bij twijfel kunt u de ram even aan de assistente laten zien.

Een ander voordeel van de castratie is dat de ram beter zindelijk zal worden. Hij zal waarschijnlijk niet meer sproeien en hij zal de keutels ook meer op 1 plek leggen.

Risico’s

Het narcoserisico bij een konijn is wat groter dan bij honden en katten.

Wij gebruiken daarom alleen lokaal verdoving. Wij doen zeer veel castraties en daarom zijn wij zeer ervaren en snel in de operatie. Om deze 2 redenen is het risico heel klein, dat het konijn stopt met eten na de behandeling.

Uiteraard krijgt het konijn ook nog extra pijnstilling, naast de lokaalverdoving.

Bij elke operatie is het mogelijk dat er een wond infectie optreedt. Daarom willen wij na 1 week de wond even zien. De hechtingen lossen vanzelf op. Ook is het risico op wondinfectie groter, als het konijn een vieze staart heeft. Zorgt u dus dat de staart schoon is, als het konijn wordt gebracht voor castratie.

Nazorg

Het konijn mag na de operatie gelijk weer naar buiten. Maar het is beter om het konijn enkele dagen op handdoeken te laten lopen, zodat er geen kleine stukjes zaagsel in de wond kan komen. Wij hebben echter de ervaring dat het eigenlijk altijd goed gaat, als het konijn na de operatie gewoon wordt teruggezet in een hok met houtkrullen.

Het konijn kan eventueel nog 6 weken lang vruchtbaar blijven.

Prijsopgave

Deze kunt u zien op onze tarieven pagina.