038-4654480

Een reu kan vanaf 5 maanden gecastreerd worden. Redenen om uw hond te laten castreren kunnen zijn:

[unordered_list style=”arrow”]

  • Een voorhuidontsteking die steeds weer terug komt. Vaak ondervind de reu zelf hier geen last van, maar het druppelen in huis geeft nog al eens praktische bezwaren. Na castratie zal een voorhuidontsteking in 99% van de gevallen verdwijnen.
  • Een reu kan erg onrustig worden van loopse teven in de buurt. Hij kan als het ware het huis afbreken om bij de teef te komen. Vaak gaat de eetlust ook verloren. Na castratie zal een reu hier in het algemeen geen last meer van hebben.
  • Een reu kan zichzelf aangeleerd hebben om op voorwerpen of mensen te rijden. Na castratie is vaak een groot deel van dit hinderlijk gedrag verdwenen. Daar het echter een aangeleerd gedrag is kan het na castratie soms nog in verminderde vorm aanwezig blijven. Gedragsbehandeling helpt dan in veel gevallen.
  • Een reu die erg dominant is. Een reu kan na castratie minder dominant worden. Dit is echter niet in alle gevallen zo! Indien u uw hond om deze reden laat castreren waarschuwen wij altijd dat in de helft van de gevallen er geen merkbaar verschil kan zijn.
  • Bij bepaalde medische aandoening kan het advies zijn uw reu te laten castreren. Denk aan prostaataandoeningen en bv perianaalkliertumoren.

[/unordered_list]

Over het algemeen zal een reu na castratie rustiger worden. Probeer zo actief mogelijk te blijven en de hond niet te dik laten worden. Na de castratie veranderd de stofwisseling zodat de reu eerder dik wordt. Wij adviseren om na de castratie de hoeveelheid voor met een kwart te beperken. Er zijn echter altijd individuele verschillen.


Hoe gaat een castratie in zijn werk?

U kunt een afspraak maken om uw hond te laten castreren. De hond moet voor de operatie nuchter zijn. U kunt evt bij de voornarcose blijven. Voor de verdoving voeren wij een pre-anaesthetisch onderzoek uit. Dit houdt in dat de dierenarts het hart en de longen beluistert en een gesprekje met u heeft over de gezondheid van de hond. De hond krijgt de narcose meestal doordat er een braunule wordt aangebracht (een soort slangetje in het bloedvat). Hierin kan de narcose gegeven worden en de hond zal direct in slaap vallen. Maar het kan ook gebeuren door een injectie die in de spier wordt toegediend. Het duurt dan ongeveer 10 min voordat hij slaapt. Hierna gaat de hond naar de voorbereiding waar hij geïntubeerd wordt (een buis wordt in de luchtpijp aangebracht) en het operatiegebied gewassen en geschoren wordt. Daarna gaat hij naar de operatiekamer en wordt aangesloten op de gasanesthesie (beademingsapparaat) en bewakingsapparatuur.

De hond wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid voor de balzak gemaakt. Hierna wordt de bal opgedrukt naar voren. Het vlies waar de bal zich in bevindt wordt geopend waarna de zaadstreng en bloedvat afgebonden worden. De zaadstreng en het bloedvat worden doorgesneden, en de bal wordt verwijderd. De procedure wordt herhaald bij de tweede bal. De onderhuid wordt in een of twee lagen gesloten en daarna wordt de huid gehecht.

Als de operatie ten einde is wordt de hond naar de recovery gebracht waar hij kan uitslapen. Hier worden alle dieren zeer goed in de gaten gehouden op o.a. ademhaling en temperatuur. Uw hond mag pas weer naar huis als hij lopend de praktijk kan verlaten. U krijgt van ons een nazorgformulier mee en pijnstillers voor enkele dagen. Bij castratie van de reu adviseren wij altijd een kraag, (een soort lampenkap). In onze ervaring zullen bijna alle reuen anders aan de wond gaan likken en de hechtingen kunnen dan los gaan.
Na 10 dagen volgt er een operatiecontrole. Wij kijken dan of de wond goed genezen is en verwijderen evt nog aanwezige hechtingen.