038-4654480

Deze pagina is geupdate. Er is wat meer bekend over COVID-19 bij dieren. Zodra er meer nieuws is, wordt deze pagina ge-update. (14-4-2020  Bieneke Meek)

Waardoor ontstaat de verwarring over mogelijk besmette dieren met COVID-19?

Omdat je op allerlei manieren kan testen.

Onderzoeken wijzen uit dat:

 • COVID-19 antilichamen niet gevonden worden in honden en katten
 • COVID-19 antigen wel gevonden wordt in/op honden en katten

Een antigen is het virus of de bacterie zelf.

Een antilichaam (of antistof) is een molecuul wat gemaakt wordt in het lichaam, als er een ongewenst antigen in het lichaam komt. Dit duurt enkele weken. Antilichamen blijven soms een leven lang aanwezig en soms blijven alleen de cellen aanwezig die het antilichaam direct kunnen maken, wanneer het nodig is. Dus de hoeveelheid aanwezige antilichamen zegt niet zo veel.

Duizenden honden en katten zijn getest op COVID-19 door Idexx, marktleidend dierenlaboratorium. Deze dieren kwamen uit zwaarder besmette gebieden. NUL dieren bleken antilichamen te hebben. (bron).

In Hongkong was een hond positief getest op het virus. Deze hond was van een eigenaar die COVID-19 bleek te hebben. Maar wat in de meeste media niet goed wordt uitgelegd, is dat ‘slechts’ het antigen is aangetoond in de bek en in het neusslijmvlies van de hond, en niet de antilichamen. De hond ‘had’ de ziekte niet. 

Een ander voorbeeld. Als uw kat niesziekte heeft, en u bent veel in contact met uw kat, dan zal het niesziekte virus (antigen) ook wel in uw neusslijmvlies en mondslijmvlies zitten. Maar dit niesziekte virus vermeerdert zich niet in mensen en het zal na een paar dagen of weken dan ook weer verdwenen zijn uit uw slijmvliezen.

Het ligt er dus aan wat voor test er wordt gebruikt. Je hebt testen die het antigen testen en je hebt testen die het antilichaam testen. De eerste kunnen op allerlei weefsels gebruikt worden, zoals mondslijmvlies, neusslijmvlies, bloed, poep, of bij wijze van spreken een deurklink. De antilichaam testen worden op bloed gedaan.

Kunnen dieren COVID-19 overdragen?

Helaas melden wij u dat dit misschien wel kan. Meer onderzoek is nodig.

Het virus kan overleven op oppervlakken, maar beter op gladde oppervlakken dan op poreuze. De vacht van een hond of kat is een minder geschikt materiaal voor het virus om op te overleven. 

Onderzoeken hebben virus(deeltjes?) aangetoond in de bek, neus en ontlasting van dieren die met een besmette persoon samenleefden. (dit is dus het antigen).

Wilt u geen risico lopen (en geen risico vormen), houd uw kat dan binnen en laat uw hond geen contact hebben met mensen die geen huisgenoten zijn.

Honden kunnen 2 soorten Coronavirus krijgen. Deze zijn al heel lang bekend en springen niet over naar de mens.

Hond in Hongkong

In Hongkong was een hond positief getest op het virus. Deze hond was van een eigenaar die COVID-19 bleek te hebben. Maar wat in de meeste artikelen niet goed wordt uitgelegd, is dat ‘slechts’ het virus zelf (antigen) is aangetoond in de bek en in het neusslijmvlies van de hond, en niet de antilichamen. De hond ‘had’ de ziekte niet. (bronAntilichamen worden door je lichaam gevormd, als je een virus of bacterie aan het overwinnen bent.
Helaas is de hond doodgegaan toen hij uit quarantaine kwam, maar dan door stress en omdat hij al 17 was.

Hond testen op COVID-19 ?

Wij kunnen uw hond testen op CECoV (diarree-variant) en op CRCoV (respiratoire variant) . CECoV en CRCoV zijn niet besmettelijk voor mensen en zijn heel andere virussen dan COVID-19! Heel interessant om deze tests te doen, maar niet bruikbaar. Als uw hond CECoV of CRCoV heeft dan krijgt u géén COVID-19 van uw hond. De CECoV-test kan misschien wel COVID-19 antigen aantonen maar dit is niet zeker (bron: deskundige Virbac) en niet zinvol omdat we liever antilichamen testen.

Het laboratorium voor dieren (Idexx) kan wel betrouwbaar antilichamen tegen COVID-19 meten (bron).

Wilt u uw hond laten testen op CECoV, dan kunt u een potje ontlasting brengen. Wat u moet weten over deze test:

 • Als de test positief is, dan zou dit in theorie COVID-19 kunnen zijn maar we weten niet of de test onderscheid kan maken tussen CECoV en COVID-19
 • Als de test positief is dan is alleen het antigen aangetoond (deeltjes van het virus) dus NIET of de hond ook echt ziek is geworden
 • Als de hond pas nét is besmet, dan is de test nog negatief
 • Als de test positief is, gaan we de hond niet per se behandelen, het betekent eigenlijk niets
 • Als u ziek bent of zieke huisgenoten heeft dan willen wij geen potje ontvangen, ons personeel kan besmet raken! Wij kunnen dieren van COVID-19-besmette mensen alleen helpen als er een spoedsituatie is

Dus het is zinloos om de test op CECoV te doen als u dit doet uit angst voor COVID-19.

Hond vaccineren tegen Coronavirus

Er is een vaccinatie mogelijk voor honden tegen CECoV. Deze geeft geen kruisbescherming tegen CRCoV (de respiratoire variant) en naar verwachting al helemaal niet tegen COVID-19. Het vaccin is controversieel en wordt niet gebruikt door Nederlandse dierenartsen. Nogmaals, dit vaccin zal sowieso niet werken tegen COVID-19 omdat CECoV erg ver afstaat van het COVID-19 virus. Ook is het gevaarlijk om een vaccin te gebruiken op een diersoort (of mens, mocht iemand dit van plan zijn) anders dan de hond.

Wat als mijn hond hoest?

Als uw hond hoest, dan denken wij niet aan COVID-19 als oorzaak. Er zijn een aantal virussen en bacteriën die veel voorkomen bij honden, die een luchtweg infectie veroorzaken. Dit zijn o.a. Parainfluenza, Bordetella, Adenovirus en Distempervirus. U kunt uw hond hiertegen laten vaccineren (resp. nummer 7, 8, 5, 4 in het vaccinatieboekje).

Zoals eerder uitgelegd hebben honden ook een eigen Coronavirus (CRCoV) wat een luchtweginfectie kan veroorzaken, maar hier is geen vaccin voor.

Een hoestende hond kan ook een ander probleem hebben, zoals een hartprobleem. Ons advies is om een hoestende hond te isoleren van andere honden en een afspraak te maken bij de dierenarts.

 

Coronavirus bij de kat (FCoV) kan zorgen voor milde diarree. Het komt zeer vaak voor maar omdat wij dit niet testen weten we het meestal niet als een kat het heeft.

Als een kat ooit besmet is geweest met het Coronavirus, dan kan het in de loop van zijn leven FIP krijgen, dit is een dodelijke ziekte. Het ongevaarlijke Coronavirus wat nog in het lichaam zit, is dan gemuteerd tot een dodelijk virus. (meer over FIP)

Het katten-Coronavirus is een ALFA-coronavirus. COVID-19 wat nu speelt bij mensen, is een BETA-coronavirus, afkomstig van vleermuizen. Het is genetisch gezien een ander virus. Het katten-Coronavirus en het FIP virus springt niet over naar de mens.

 Het FCoV komt zeer veel voor, 15-80% van de katten is besmet. Wij hebben een sneltest om de aanwezigheid van antilichamen voor Coronavirus te testen maar deze sneltest kan bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen FCoV en FIP.

Uw kat testen, zinvol?

Wilt u uw kat laten testen op het Coronavirus, dan kunt u daar een afspraak voor maken. De kat moet dan nuchter zijn en dan wordt er bloed afgenomen. Wat u moet weten over deze test:

 • Onze test kan misschien ook de corona variant COVID-19 mee testen. Maar het laat niet zien welk Coronavirus het is.
 • ls de kat pas nét is besmet, dan is de test nog negatief
 • Als de test positief is, gaan we de kat niet per se behandelen, het betekent eigenlijk niets
 • Als u ziek bent of zieke huisgenoten heeft dan willen wij uw kat alleen helpen als er een spoedsituatie is

Het is niet zinvol om uw kat te laten testen als de reden is angst voor COVID-19!

Kat vaccineren tegen Coronavirus

Er is een vaccin voor katten tegen FCoV/FIP. Het is controversieel en wordt bijna niet gebruikt door Nederlandse dierenartsen. Dit vaccin zal sowieso niet werken tegen COVID-19 omdat het een heel ander soort Coronavirus is. Ook is het gevaarlijk om een vaccin te gebruiken op een diersoort (of mens, mocht iemand dit van plan zijn) anders dan de kat.

Wat als mijn kat verkouden is?

Als uw kat verkouden is, dan denken wij niet aan COVID-19 als oorzaak. Er zijn een aantal virussen en bacteriën die veel voorkomen bij katten, die een luchtweg infectie veroorzaken. Dit zijn o.a. Calicivirus, Herpesvirus, Chlamydia en Bordetella. U kunt uw kat hiertegen laten vaccineren (resp. nummer 14, 14, 15, 16 in het vaccinatieboekje).

Ons advies is om een verkouden kat te isoleren van andere katten en een afspraak te maken bij de dierenarts.

 

Tips ter bescherming

Hieronder enkele tips die wij zelf toepassen om niet besmet te raken

 • neem deurklinken en knopjes regelmatig af met alcohol, allesreiniger of chloor.
 • als u handschoentjes aan doet, spray deze dan periodiek in met desinfectie middel. U heeft de handschoentjes bij het aantrekken al aan de buitenkant aangeraakt dus u kunt er nog steeds andere mensen mee besmetten. En als u met de handschoentjes aan, aan uw neus of mond zit, heeft u uzelf ook weer besmet.
 • L-lysine gebruiken wij bij katten om de weerstand te verbeteren tegen luchtweg virussen. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar het kan geen kwaad dit te nemen. Er bestaan ook capsules voor mensen.
 • op de praktijk hebben wij automatische pompjes/dispensers te koop gevuld met Sterilium
 • op de praktijk hebben wij desinfecterende handgel te koop (500ml)
 • wij kunnen dozen handschoentjes voor u bestellen (onder voorbehoud)
 • vitamine C tabletten zijn moeilijk verkrijgbaar op het moment. Maar anderhalve kiwi of 1/3 rode paprika bevatten al de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C! (NB honden en katten maken zelf vitamine C)

Wij wensen u veel gezondheid toe. De medewerkers van de dierenkliniek proberen niet besmet te raken door huisdierbaasjes, zodat wij uw dieren kunnen blijven helpen.