038-4654480

Epilepsie

Epilepsie, u heeft er vast wel eens van gehoord. Het komt bij mensen voor maar kan ook voorkomen bij honden, katten, konijnen en knaagdieren. Wij vertellen u graag iets meer over deze aandoening.

Epilepsie is op te splitsen in 2 soorten: gegeneraliseerde epilepsie en focale epilepsie. Gegeneraliseerde epilepsie geeft het typische beeld wat waarschijnlijk bij u op komt wanneer u aan epilepsie denkt. Er treedt een soort “kortsluiting” op in de zenuwcellen van de hersenen, die zich over het gehele hersenveld verspreidt. De hersencellen worden hyperactief, wat zich kan uiten in verschillende symptomen: verlies van bewustzijn, omvallen, krampen over het hele lichaam, vocalisatie (janken en/of gillen), klapperen van de kaken en schuimbekken, verlies van urine en/of ontlasting. Bij focale epilepsie zijn de verschijnselen milder omdat hierbij slechts een deel van de hersenen “kortsluiting” heeft. Dit kan zich uiten met bijvoorbeeld: een trillende poot/lichaamsdeel, kwijlen, periode van mentale afwezigheid of afwijkend gedrag. Soms lijkt het alsof het dier dingen ziet die er niet zijn. Bij deze vorm verliest het dier niet het bewustzijn, en zal hij/zij dus reageren wanneer u hem/haar aanspreekt of aanhaalt. Omdat deze symptomen subtieler en minder typisch zijn, vallen ze een eigenaar minder vaak op.

Bij epilepsie geldt dat er verschillende fasen zijn binnen een aanval, die soms herkend kunnen worden door een eigenaar. De eerste fase is de “Prodromi” (dit betekent: het voorteken). Dit is de periode die voorafgaand aan de echte aanval optreedt. Deze fase kan van enkele seconden tot enkele dagen duren. Het dier kan gedurende deze periode ander gedrag laten zien: een vreemde blik in de ogen, hij/zij is rustiger of juist drukker dan normaal en sommige dieren worden aanhaliger.
De tweede fase is de “Ictus” (de aanval), waarbij de eerder beschreven symptomen te zien zijn. Gelukkig duurt deze periode relatief kort (seconden tot enkele minuten) maar dit kan voor uw gevoel erg lang duren omdat het een vreselijk gezicht is.
De laatste fase heet de “post-ictale” fase. Ook deze fase is wisselend qua duur, van seconden tot dagen. Tijdens deze fase is uw dier weer bijgekomen van de aanval maar kan hij/zij zich nog erg verward, onrustig en/of slaperig gedragen.

Wat kunt u doen tijdens een aanval? Probeer vooral rustig te blijven, spreek uw dier met kalme stem aan en houdt er rekening mee met dat uw dier zich mogelijk niet bewust is van wat er gebeurt en tijdens zo’n aanval kan bijten. U hoeft niet bang te zijn dat uw hond zijn/haar tong inslikt, dit kan bij honden niet. Probeer het dier voorzichtig te verplaatsen naar een veilige omgeving waar hij/zij zichzelf niet aan voorwerpen kan verwonden tijdens de aanval. Wanneer zo’n aanval enkele minuten aanhoudt, is er een risico op oververhitting.  Wanneer deze aanval langer dan 5 minuten duurt, of indien hij wordt opgevolgd door verschillende clusters van aanvallen terwijl uw dier buiten bewustzijn blijft, is dit een gevaarlijke situatie waarbij direct een dierenarts geraadpleegd moet worden. Indien u medicatie heeft gekregen voor tijdens een aanval, is het verstandig om deze toe te dienen bij aanvang van een aanval.

Mocht u vergelijkbare symptomen opmerken bij uw huisdier dan adviseren wij om in een dagboekje bij te houden met daarin: wanneer dit gebeurt, wat u ziet en hoe lang dit ongeveer duurt. Ook is het verstandig om een afspraak te maken voor een consult indien dit nog niet eerder is gebeurd, of wanneer u het idee heeft dat de aanvallen ondanks behandeling ernstiger worden of vaker optreden.

Tijdens het consult proberen wij de oorzaak van epilepsie vast te stellen. Er wordt dan een goed lichamelijk en neurologisch onderzoek uitgevoerd, we zijn ook altijd heel blij met eventueel beeldmateriaal van een aanval (wat zijn die smartphones toch handig!) en in de meeste gevallen willen we ook een bloedonderzoek uitvoeren.  Afhankelijk van de bevindingen kan ons advies zijn om door te gaan naar een specialist voor een scan.
Bij honden en katten kunnen er orgaanziektes, tumoren of andere afwijkingen in de hersenen epilepsie veroorzaken. Bij de hond zien we met regelmaat de “idiopathische”  vorm van epilepsie, dat wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak te vinden is, erfelijkheid speelt hierbij ook een rol. Hier wordt ook steeds meer onderzoek naar gedaan, waardoor er in fokprogramma’s rekening kan worden gehouden met deze ziekte. Dit is een hele mooie ontwikkeling.
Bij cavia’s kan jeuk, die veroorzaakt wordt door een mijt, ook hele heftige verschijnselen geven die lijken op een epileptische aanval. Daarom is het ook goed om hierop te controleren. Konijnen kunnen naast de eerder genoemde oorzaken ook epileptische aanvallen krijgen van de protozoa (parasiet) E. cuniculi.

Afhankelijk van de oorzaak van de epilepsie kunnen wij een therapieplan samen met u opstellen en zullen wij u verdere instructies geven over wat u het beste kunt doen voor uw huisdier.