038-4654480

Euthanasie wordt ook wel ‘inslapen’ genoemd. Omdat wij onze huisdieren zo goed verzorgen, kunnen ze veel ouder worden dan in de natuur. Ze krijgen van ons alle zorg, maar daarom zijn wij er ook voor verantwoordelijk om stop te zeggen, als de kwaliteit van leven minder wordt. Men hoopt vaak dat het dier vanzelf rustig in zijn mandje zal inslapen, maar dit gebeurt bij dieren niet vaak. Waarschijnlijk komt dit omdat zij minder/geen last hebben van vaatziekten, hoge bloeddruk, herseninfarcten en hartinfarcten. Daarom zult u als eigenaar de kwaliteit van leven moeten bewaken, eventueel samen met de dierenarts.

Afspraak maken voor euthanasie

U kunt de assistente bellen, als u uw dier wilt laten inslapen. De assistente kan niet garanderen dat de dierenarts uw dier zal inslapen. De dierenarts zal het dier misschien eerst nog willen onderzoeken, of zal eerst het verhaal willen aanhoren. U moet begrijpen, dat de dierenarts het vak gekozen heeft omdat hij/zij liefde voor dieren heeft en dieren wil beter maken. De dierenarts zal soms toch een behandeling willen instellen, maar dit ligt helemaal aan de situatie, bijvoorbeeld: is het dier nog redelijk jong? zal het dier helemaal beter kunnen worden? Is er wel geld voor een behandeling?

Te lang gewacht?

Wij maken soms mee dat mensen eerst afwachten of het dier zelf zal sterven. Als dit dan niet gebeurt, wordt het dier pas aangeboden voor euthanasie. Dit vinden wij jammer, omdat er in een vroeger stadium vaak nog wat aan gedaan had kunnen worden! En dat betekent helemaal niet dat we per se allerlei (bloed)onderzoeken moeten doen, dit gaat altijd in overleg. Soms is alleen pijnstilling al heel fijn om het dier nog enkele weken te helpen. Ook zijn er enkele ziektes die ervoor zorgen dat het dier heel snel veroudert, maar waar de laatste jaren nieuwe en hele goede  therapieën voor zijn! Denk maar aan schildklierproblemen bij de kat, wat je sindskort met speciaal voer kunt behandelen. Of een konijn die erg verzwakt en mager is, alleen maar omdat er een haakje aan de kies zit, wat we kunnen afvijlen.

Maar als er inderdaad niets meer gedaan kan worden, dan kan er in ieder geval door de dierenarts een adviesdatum gegeven worden voor het inslapen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Algemene opmerkingen:
– U kunt een afspraak maken voor op de praktijk, of thuis. Wilt u het thuis, spreek dit dan op tijd af (enkele dagen van tevoren). Er zitten wel extra kosten aan verbonden omdat de dierenarts tijd kwijt is aan het reizen.
– De dierenarts zal het dier soms eerst willen nakijken of het verhaal eerst willen uitvragen, maar het kan ook zijn dat het dier al recent bij ons is geweest en dan houden we het kort.
– Middelen die gebruikt worden voor het inslapen, hebben soms misselijkheid als bijwerking. Wij gebruiken deze middelen dan ook niet.
– Het euthanasiemiddel wat wij gebruiken, geeft waarschijnlijk geen ‘naar gevoel’ voor het dier. Je kan het zónder narcose toedienen, wij zien dan geen rare stuiptrekkingen of onrust. De stoffen uit dezelfde groep (barbituraten) worden ook gebruikt als anti-epilepsie medicijn of als slaappillen voor mensen!
– Wij geven geen euthanasie-injectie in het hart, omdat we dit niet zo’n fijn idee vinden. Maar het kan bij uitzondering gebeuren, als het vaatbed heel slecht is. Maar dan zal de dierenarts dit eerst aangeven. Sowieso moet het dier goed onder narcose zijn als er toch een injectie in het hart wordt gegeven.
– U mag een deken of mand etc. meenemen bij de afspraak, waar de hond of kat op kan liggen, als u dit een fijn idee vindt. Maar u kunt deze spullen niet bij ons achterlaten want wij kunnen dit niet kwijt. Ook kan het niet mee met het dier als het dier bij ons blijft of gecremeerd moet worden.
– U kunt kiezen wat u met uw dier wilt na de dood. Meenemen, of bij ons laten, dan kunt u kiezen voor destructie (vernietiging), crematie via Majesta of begravenis op dierenbegraafplaats Vennenberg.

HOND – De dierenarts geeft eerst een narcose. De hond hoeft van tevoren niet nuchter te zijn en u mag ook wat lekkers meenemen als u dat fijn vindt. De narcose kan gebeuren in de voorpoot (dit werkt direct) of in de bil (dit werkt na 5-10 minuten en kan even gemeen zijn). De dierenarts zal zelf kiezen wat het handigste is, dit hangt helemaal af van de hond. Als het middel in de voorpoot wordt gegeven, dan wordt er een infuuspoortje (braunule) in het pootje gezet, dit wordt vastgeplakt, dit alles doet meestal geen pijn.
Daarna als de hond slaapt, wordt het euthanasiemiddel in de voorpoot gegeven. Het kan zijn dat er eerst een infuuspoortje (braunule) wordt geplaatst in de poot. Het kan ook zijn dat er nog wat meer narcose wordt bijgegeven via het infuuspoortje, voordat het euthanasiemiddel wordt gegeven. Als het euthanasiemiddel wordt ingespoten dan zal de hond binnen een minuut stoppen met ademen. Na een aantal minuten stopt ook het hart.

KAT – Er worden verschillende methodes gebruikt. De dierenarts die u het vaakst zult treffen, is Bieneke Meek. Zij geeft eerst een narcose, ergens aan de achterkant van het lijfje. Dit werkt binnen 5 minuten. U kunt de kat gewoon op schoot houden tijdens dit prikje. Of we laten de kat ook wel in het eigen mandje liggen, dat is vertrouwd. De oogjes blijven meestal open staan. Als de kat slaapt dan krijgt de kat een prikje in het voorpootje met euthanasiemiddel, dit werkt direct.
Een andere veel gebruikte methode is, om een grote hoeveelheid euthanasiemiddel gelijk in de buik te prikken. Het dier slaapt dan ook heel rustig in, maar het is wat onvoorspelbaarder hoe lang het duurt.

KONIJN – Het euthanasiemiddel wordt in de buik geprikt. Het dier zal binnen 5 minuten wegzakken en langzaam inslapen. Soms gaat het heel snel, dit is afhankelijk van op welke plek het terecht komt in de buik. Dit is dus niet altijd te voorspellen en heeft niet veel te maken met hoe ziek het konijntje is.

RAT – U kunt kiezen of u wilt dat het ratje eerst narcose krijgt. Ratjes zijn gevoelig voor prikjes. Het euthanasiemiddel wordt (daarna) in de buik geprikt. Het ratje zal binnen 5 minuten wegzakken en langzaam inslapen. Soms gaat het heel snel, dit is afhankelijk van op welke plek het terecht komt in de buik. Dit is dus niet altijd te voorspellen en heeft niet veel te maken met hoe ziek het ratje is.

HAMSTER, KLEINE KNAGERS – Het euthanasiemiddel wordt in de buik geprikt. Als het diertje te beweeglijk is, dan zal deze eerst gasnarcose krijgen, want dan kan de dierenarts de prik daarna beter injecteren. Het diertje zal  door de prik binnen 5 minuten wegzakken en langzaam inslapen. Soms gaat het heel snel, dit is afhankelijk van op welke plek het terecht komt in de buik. Dit is dus niet altijd te voorspellen en heeft niet veel te maken met hoe ziek het diertje is.