038-4654480
IMG_0809

model van een gezond gebit bij de hond

Februari is de maand van het gebit. Dat betekent dat u bij ons het gebit van uw huisdier gratis kunt laten controleren. Voor katten, honden, konijnen en cavia’s! Ook kunt u een poets-les afspreken bij de assistente!

Waarom is het belangrijk het gebit van uw huisdier regelmatig te (laten) controleren? Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 honden en 2 van de 3 katten boven de 3 jaar last heeft van aandoeningen van tandvlees, tanden, kiezen of tandbot. Het begint meestal met tandplak, door aanhechting van bacteriën aan tanden en kiezen en de vorming van tandsteen. Op den duur kunnen de bacteriën van de bek in het bloed terecht komen en schade aanrichten aan belangrijke organen zoal hart, lever en nieren. Door de tandplak ontstaan ook ontstekingen van het tandvlees en kunnen tanden en kiezen ook aangetast worden en los gaan zitten.

Om dit hele proces voor te zijn is het aan te bevelen het gebit regelmatig te (laten) controleren en ook zelf over te gaan tot het poetsen van tanden en kiezen. Door poetsen van het nog niet aangetaste gebit of het onlangs gereinigde gebit wordt de vorming van tandplak voorkomen en daarmee de aantasting van tanden en kiezen: het beste is hiermee op jonge leeftijd meer te beginnen om uw dier te laten wennen aan het poetsen.

IMG_0810

model van een vies gebit bij de hond

Bij katten kan er ook nog sprake zijn van een aandoening van tanden en kiezen genaamd FORL (dit betekent: Feline Oral Resorptive Lesions) Hierbij ontstaan kleine gaatjes in de hals van de tandforl-bij-een-kat of kies, vaak is dit niet makkelijk te zien omdat er een laagje tandplak overheen zit. De oorzaak van deze aandoening is helaas niet bekend en  wij zien het al op zeer jonge leeftijd optreden.

Op de gratis controle gaan wij de staat van het gebit van uw huisdier beoordelen en adviseren of een gebitsbehandeling nodig is. Wij kunnen dan ook een prijs opgave maken, want een gebitsbehandeling kan erg variëren in tijd en werk.

Ook kunnen wij voordoen hoe het poetsen van het gebit in zijn werk gaat. Hiervoor hebben wij speciale smakelijke tandpasta en diverse borsteltjes of vingertandenborstels.

Wanneer er teveel tandplak/tandsteen (= hard geworden tandplak) aanwezig is met eventueel ontsteking van het tandvlees dan zal geadviseerd worden om het gebit eerst te laten reinigen. Hierbij wordt met een speciaal apparaat al het tandplak/tandsteen verwijderd, en zo nodig loszittende elementen getrokken. Daarna worden tanden en kiezen gepolijst. Deze behandeling vindt plaats onder narcose aangezien het pijnlijk kan zijn en uw huisdier tijdens de behandeling geheel stil moet liggen. Na deze behandeling is het wel zinvol om te gaan poetsen.

Als u in de maand februari een afspraak inplant, dan krijgt u 10% korting op het reinigen en polijsten.

Wij hebben sindskort een nieuwe dentale unit waarmee we veel beter grote kiezen kunnen trekken, en bijvoorbeeld hele kleine kiesjes (waarbij gevaar is dat er een worteltje blijft zitten).

Tips voor het behouden van een gezond gebit:

-Regelmatige controle door dierenarts

-Tandenpoetsen

-Kauwstrips: speciale strips voor mechanische reiniging van het gebit

-Harde brokken als voeding

-Speciale speeltjes die goed zijn voor het gebit

IMG_0818

IMG_0819

Voorbeeld van een tandenborstel en een vingerkousje om tanden te poetsen.

Maak dus snel een afspraak voor een gebitscontrole van uw hond of kat (of konijn/cavia) in de maand februari.