038-4654480

Veel honden en katten lopen rond met een vies gebit, maar omdat het dier al ouder is durft de eigenaar de narcose niet aan. Of is de eigenaar bang voor onduidelijke kosten die vast zitten aan de gebitsbehandeling.  Daarom hebben wij de Gebitsreiniging met UP&GO narcose ontwikkeld. Er zitten meerdere voordelen aan, onder andere is het heel veilig en kan dus heel vaak herhaald worden. Het geeft weinig belasting voor zowel u als uw dier, omdat het dier na de behandeling direct volledig wakker is en naar huis kan!

Samenvatting:

[unordered_list style=”tick”]

  • Gebitsreiniging en polijsten onder narcose
  • Vast afgesproken prijs
  • Narcose is zeer veilig, ook voor oudjes en dieren met een aandoening
  • Geen bijwerkingen of sufheid na de behandeling
  • U kunt er op wachten en het dier mag gelijk naar huis
  • Ontstekingen en losse kiezen worden in kaart gebracht.

[/unordered_list]

[unordered_list style=”red-x”]

  • Ontstekingen en losse kiezen worden NIET behandeld

[/unordered_list]

Maak online een afspraak

 

Uitgebreide uitleg:

Waarom is een schoon gebit belangrijk?

[ordered_list style=”decimal”]

  1. Ten eerste kan een vies gebit pijn gaan doen. Onder het tandsteen gaan zich ontstekingen vormen, bij het kauwen doet dit pijn! Vergelijk het met een gaatje of een losse kies bij jezelf. Als je hier mee eet dan doet dit pijn!
  2. Ten tweede kunnen er door een vies gebit hart- en nierproblemen ontstaan. Tandsteen bevat zeer veel bacteriën. Deze komen via het tandvlees ook steeds in de bloedbaan, en hechten zich vast op de hartkleppen en in de nieren. Dit uit zich in een lekkende hartklep, pericarditis, of chronische nierinsufficiëntie.
  3. Ten derde is het gewoon zonde van het gebit. Door tandsteen komen er ontstekingen en dan gaan er uiteindelijk tanden en kiezen uitvallen. Dit proces kan jaren duren.

[/ordered_list]

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

We bieden deze behandeling op vaste ochtenden en middagen. U maakt een afspraak voor uw hond of kat. Het is belangrijk dat het dier nuchter is (ca. 12 uur niet gegeten) en honden zijn uitgelaten.
Er wordt eerst een braunule geplaatst bij uw dier in de voorpoot, dit is een infuuspoortje waar straks het eerste narcosemiddel in gespoten wordt. Dit is niet pijnlijk maar het dier moet wel even heel stil zitten, daarom houdt de assistente het dier vast. Het kan zijn dat uw dier daarna nog even moet wachten voordat hij aan de beurt is. Dit kan bij u, in de wachtkamer, of u laat het dier achter bij ons in de opname.
Als het dier aan de beurt is zal de dierenarts het eerste narcosemiddel inspuiten in het infuuspoortje, propofol. Dit doet geen pijn. Het dier kan door inwerking van het middel raar gedrag vertonen, bijvoorbeeld draaien met de kop, of de poten strekken. Het is belangrijk dat u dit weet, als u er bij wilt blijven. Als er voldoende van het middel is ingespoten, dan slaapt het dier en dan wordt er een tube (een buisje) in de keel geplaatst door de dierenarts. Daarna wordt de tube aan het gas narcose apparaat vastgemaakt en krijgt het dier zuurstof en gas (het tweede narcosemiddel).
Daarna gaat de assistente aan de slag. Zij is speciaal opgeleid om het gebit te kunnen reinigen en polijsten. De dierenarts zal in de buurt blijven om de narcose te checken. Als het dier klaar is zal de dierenarts het gebit goed bekijken en een rapport maken van ontstoken of losse kiezen en tanden.

Als de behandeling en het rapport klaar zijn dan schakelt de dierenarts de narcose uit en dan zal het dier binnen een paar minuten wakker zijn. Als u wilt kunt u hier bij zijn. De kat of hond kan direct mee naar huis!

Welke narcosemiddelen worden gebruikt?

We gebruiken tijdens de hele behandeling gasnarcose en propofol. Gasnarcose is lucht vermengd met isofluraan. Het is een zeer veilig slaapmiddel indien je de dosis laag houdt, maar werkt niet pijnstillend. Dat betekent dat je een dier wel kan laten slapen, maar als er een pijnprikkel wordt toegediend (zoals het trekken van een kies) dan wordt het dier wakker. Elk narcosemiddel en elk medicijn heeft bijwerkingen, maar dit middel heeft zo weinig/milde bijwerkingen dat het humaan ook veel gebruikt wordt bij kinderen (bijv. buisje plaatsen met een kapje) en bij het opereren van hamsters en andere kleine diertjes. Een groot voordeel is dat het direct uit het lichaam verdwijnt, als je de gas toevoer stopt. Het dier wordt dan direct wakker! Zie hier de bijsluiter van onze gasnarcose.
Voor de gasnarcose moeten we een tube (buisje) in de keel plaatsen maar dit laat een wakkere hond of kat natuurlijk niet toe. We gebruiken daarom als eerste narcosemiddel propofol in het bloedvat. Ook dit middel heeft weinig bijwerkingen, en is na 5-10 minuten weer uit het lichaam. Zie hier de bijsluiter van propofol.
Hoewel de middelen dus erg veilig zijn, wordt tijdens de behandeling de hartslag en ademhaling constant gemeten met apparatuur. Ook ligt het dier op een warmtemat.
Na de behandeling zal de propofol en de gasnarcose geen nawerkingen hebben, het dier kan weer lopen, eten en drinken.

Rapport van het gebit

De dierenarts zal een rapport maken van het gebit, als het helemaal schoon is. Pas dan, kun je ontstekingen en beschadigingen goed zien. De dierenarts zal dan een advies opstellen. Ontstoken kiezen en tanden dienen verwijderd te worden, omdat ze pijn geven en een bron van bacteriën zijn. Hiervoor kunt u dan een aparte afspraak maken, maar dit keer bij de dierenarts. Omdat de dierenarts al weet wat er precies moet gebeuren, krijgt u ook een precieze prijsopgave van tevoren. Het behandelen van ontstoken kiezen en tanden, wordt volledig gedaan door de dierenarts. Er worden andere narcosemiddelen gebruikt, ze moeten namelijk ook pijnstillend zijn. Indien u niet te lang wacht met de behandeling van de ontstekingen, hoeft het gebit niet eerst weer gereinigd te worden!

ALS HET GEBIT OP TIJD SCHOONGEMAAKT WORDT, DAN VOORKOMT U ONTSTEKINGEN AAN DE TANDEN EN KIEZEN! Als u de reiniging met UP&GO narcose dus steeds op tijd laat doen, dan is het de bedoeling dat uw dier een goed rapport krijgt en er geen ontstekingen te vinden zijn! Er hoeft dan niet achteraf nog een behandeling plaats te vinden.

Hoe wordt het gebit schoongemaakt?

Bij onze gebitsreiniging gebruiken wij dezelfde apparaten die een mondhygienist voor mensen ook gebruikt.

Eerst wordt met een trillend apparaatje alle tandsteen weggehaald, ook in de hoekjes en kiertjes! Daarna wordt  het gebit helemaal glad gepolijst. Als je niet polijst, heeft de reiniging weinig zin. Als het gebit niet glad is, kunnen er makkelijker weer tandplak aan blijven plakken, en tandplak wordt na enkele dagen tandsteen. Daarom helpt het ook niet voldoende als je snel met een krabbertje wat weghaalt (je maakt zelfs krasjes waar makkelijk tandplak in kan hechten).

Omdat de apparatuur voor het reinigen en polijsten enorm trilt, moet het dier onder narcose. Het dier ligt wat schuin naar voren omdat er veel koelwater gebruikt wordt.

Is het voor alle dieren geschikt?

Ja. De UP&GO narcose is ook geschikt voor oude honden en katten, dieren met een hartprobleem, dieren met een nierprobleem en andere aandoeningen – mits uw dier onder regelmatige controle staat van een van onze dierenartsen! Bij twijfel zal de assistente die de afspraak inplant, overleggen met de dierenarts.

Waarom moet het dier nuchter komen?

De narcose die wij hier gebruiken geeft geen misselijkheid als bijwerking. Maar als er tijdens de behandeling voedsel terugloopt naar de keel, dan kan dit in de luchtpijp komen en dit is gevaarlijk. Daarom willen we voor de zekerheid toch dat het dier nuchter is voor de behandeling.

Kosten

De kosten van de totale behandeling liggen rond de 100 euro en zijn afhankelijk van het gewicht van het dier. Zie ook de tarievenlijst.

Ontstoken of losse kiezen worden niet behandeld

Hiervoor dient een aparte afspraak gemaakt te worden. Er wordt dan een andere narcose gebruikt, omdat de UP&GO narcose geen pijnstilling bevat. Ook wordt de afspraak dan compleet ingepland bij de dierenarts. Aangezien het gebit tijdens de gebitsreiniging met UP&GO narcose al helemaal is schoongemaakt, hoeft de dierenarts dit niet nogmaals te doen en kan zij gelijk beginnen met de ontstoken of losse kiezen en tanden.