038-4654480

Wij adviseren een hartonderzoek als de dierenarts een hartruis (souffle) of een afwijkend ritme heeft ontdekt tijdens het luisteren met stethoscoop. Daarnaast adviseren we bepaalde rassen om deze preventief te screenen , ook al hebben ze bij het luisteren met stethoscoop geen hartprobleem. Sommige honden- en kattenrassen hebben namelijk (sterk) verhoogd risico op hartproblemen.

Wat gebeurt er tijdens een hartonderzoek?

Mag de eigenaar erbij blijven?

Voor welke diersoorten is het hartonderzoek mogelijk?

Medicijnen voor het hart

Tarief

Kattenrassen met risico op hartafwijkingen

Hondenrassen met risico op hartafwijkingen

 

Wat gebeurt er tijdens een hartonderzoek?

Er worden enkele tests gedaan:

  • hartfilmpje (ECG)
  • grootte van het hart wordt gemeten op foto
  • bloeddrukmeting (indien het dier hier groot genoeg voor is)

Aan de hand van deze tests kan de dierenarts een beeld krijgen van de hartafwijking. Wat veel voor komt is een lekkende hartklep, en HCM. De dierenarts kan dan zien wat de ernst is, want het hart hoeft er helemaal (nog) geen last van te hebben. Ook kan er besloten worden of ondersteunende medicijnen geadviseerd worden.

Mag de eigenaar erbij blijven?

Ja. Dit is ook fijn, omdat het dier dan rustiger is. Alleen bij het maken van een röntgenfoto mag de eigenaar even niet in de kamer zijn, ivm straling.

Voor welke diersoorten is het hartonderzoek mogelijk?

Het onderzoek is mogelijk voor honden, katten, konijnen, cavia’s, fretten en ratten.

Medicijnen voor het hart

Er zijn een aantal medicijnen die de dierenarts kan voorschrijven om het hart te ondersteunen. Dit kan alleen als er bekend is welke hartafwijking het is, anders kan het gevaarlijk zijn. Het is fijn voor het dier om medicatie te krijgen omdat het dier dan minder snel moe of benauwd is, en minder snel flauw kan vallen. Ook heel belangrijk is dat de medicatie er voor kan zorgen dat de prognose verbetert (het dier leeft langer). Als uw dier nu nog helemaal gezond is, kan het toch zijn dat de dierenarts medicijnen voorstelt. Sommige medicijnen werken preventief, dat betekent dat het dier dan langer gezond blijft.

Andere aanvullende onderzoeken

Als het hartprobleem ernstiger blijkt dan we dachten, dan kan de dierenarts u toestemming vragen om nog aanvullende long foto’s te maken of een echo.

Tarief hartonderzoek

Het tarief van het hartonderzoek kunt u hier bekijken.

Kattenrassen met verhoogd risico op hartafwijkingen

Hieronder vindt u de kattenrassen met een verhoogd risico op een hartaandoening, volgens de Rassenwijzer. U kunt er meer over lezen, als u op het ras klikt.

Hondenrassen met verhoogd risico op hartafwijkingen

Hieronder vindt u de hondenrassen met een sterk verhoogd risico op een hartaandoening:

Cavalier King Charles Spaniel, Poedel, Schnauzer, Chihuahua, Fox Terrier, Doberman, Boxer, Deense / Duitse Dog, Dalmatiers, Ierse Wolfshonden, Sint Bernard, Engelse Bulldog, Cocker Spaniel.

Een uitgebreidere lijst is die volgens de Nederlandse Rassenwijzer. Hier staan ook rassen bij, die wat minder kans hebben maar waarbij het wel voor komt. U kunt er meer over lezen als u op het ras klikt.