038-4654480

Leishmania is een ziekte die via een steek van een zandvliegje wordt overgebracht op de hond. Deze zandvliegjes leven niet in Nederland. De ziekte zorgt voor aantasting van de huid en meerdere organen en is met medicijnen meestal wel te onderdrukken maar niet volledig weg te krijgen. Na 4 jaar is een kwart van de honden, die behandeld worden, toch overleden aan orgaanschade (bron: Piek).

Virbac_Canileish_kaart_europa_leishmaniose

De gele en blauwe gebieden zijn de niet gevaarlijke gebieden. Ook komt het in grote delen van Azië voor. Onderzoekers van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, hebben berekend dat de kans dat een hond de ziekte oploopt in de rode / oranje / paarse gebieden, tussen de 0,027 en 0,23% ligt (bron: Teske). Bij een ander onderzoek, werden honden 2 jaar buiten gehouden in een zeer besmet gebied, en daar werd 23% besmet in die 2 jaar (bron: Virbac). Zoals u ziet is het lastig aan te geven hoe hoog de kans is dat uw hond besmet kan worden, dit ligt aan naar welk gebied u heen gaat en hoe lang u er verblijft. 

Voorkómen (preventie)

Het is dus beter om te voorkómen dat uw hond de ziekte krijgt.

Voorheen was de beste bescherming, een speciale halsband tegen teken en zandvliegjes, bij ons verkrijgbaar. Er zijn ook pipetjes maar deze werken niet sterk genoeg! Helaas beschermt ook de halsband niet 100%.

Wij hebben sinds kort een vaccinatie tegen leishmania. Ook deze beschermt niet 100% maar samen met de halsband geeft het wel bijna 100% bescherming (bron: Virbac).

Vaccinatie

Voordat uw hond wordt gevaccineerd voor het eerst, moet er getest worden in het bloed, of de hond al besmet is. Als een hond namelijk al besmet is, kan hij toch de ziekte gaan ontwikkelen (ook na lange tijd). Als je een besmette hond vaccineert dan kan je later niet meer testen of hij Leishmania heeft want de test is dan altijd positief. Het startschema (ook voor volwassen honden) is 3 keer met (minstens) 3 weken ertussen. Daarna nog 4 weken wachten en dán pas is de vaccinatie op volledige sterkte werkzaam (dus pas 6 + 4 = 10 weken nadat je start met het schema). Daarna moet het vaccin 1x per jaar opnieuw gegeven worden (booster). Als er langer dan 1 jaar tussen zit, zal de vaccinatie weer 2-3 x herhaald moeten worden.  Pups kunnen vanaf 6 maanden gevaccineerd worden. De bloedtest is maar eenmalig nodig dus die hoeft niet elk jaar herhaald te worden (bron: Virbac).

Hier kunt u meer lezen over het vaccin wat wij gebruiken: Bijsluiter

Afspraak maken voor vaccinatie

Als u uw hond wilt laten vaccineren, laat dit dan tijdig weten en vraag naar de prijs! Het kan niet gecombineerd worden met andere vaccinaties (2 weken wachten). We hebben ook een buitenland pakket waarbij de hond ook gevaccineerd wordt voor de ziekte van Lyme.

Maar wij gaan al binnenkort op vakantie!

Als u nog wel de tijd heeft om de 3 vaccinaties te laten geven (dus 6 weken) dan kan het wel. De vaccinatie zal dan echter nog niet op volledige kracht werken, maar wel voor een groot deel al beschermen.

Als u al binnen 6 weken op vakantie gaat, dan kan het niet. Dan beginnen we volgend jaar op tijd met het schema en zult u dit jaar de hond alleen kunnen beschermen met de halsband.

Korting op deze vaccinatie, met het Vakantiepakket

Wij bieden een preventief pakket aan voor honden die mee op vakantie gaan. In dit pakket wordt ook 50% korting gegeven op bovenstaande vaccinatie plus het eenmalige bloedonderzoek. Klik hier voor meer informatie.

Bronnen

Piek: Van titer tot therapie: Diagnose, behandeling en prognose van Leishmaniasis bij de hond, Christine J. Piek, Dipl. ECVIM-CA

Teske E, Knapen van, F. Beijer, E.G.M., Slappendel, R.J. Prevalence and infection risk of leishmaniasis in the canine population in the Netherlands. act vet scan 2003