038-4654480

Wanneer de temperatuur oploopt zullen vliegen op zoek gaan naar broeierige plekken waar zij hun eitjes kunnen leggen. Bijvoorbeeld in de GFT-bak, maar helaas ook wel eens in het kippen-/konijnenhok, of op het dier zelf. Uit deze eitjes komen maden tevoorschijn, deze gaan op zoek naar eten en kunnen zich aanhechten op de huid van een dier om zich zo een weg naar binnen te eten. Met als gevolg: een heftige en pijnlijke infectie waarbij de huid flinke schade toe wordt gedaan, de maden kunnen zelfs in de buik terecht komen. Dit kan erg snel gaan, binnen een dag kan een gezond dier doodziek worden. Als hier niks aan wordt gedaan dan zal het dier een zeer onprettige dood sterven, een dier kan binnen 24 uur sterven aan de gevolgen van een maden-infectie. Deze aandoening heet “myiasis” en komt regelmatig voor bij konijnen en schapen, maar kan in principe bij elk dier voorkomen, ook bij kippen, knaagdieren, honden en katten.

Wat wij op onze praktijk doen bij een dier dat myiasis heeft:

[unordered_list style=”bullet”]

 • Het dier krijgt zo snel mogelijk een injectie om de inwendige maden te doden;
 • We zullen de wond(en) opschonen, de vacht rond de wond(en) wordt weggeschoren zodat wij goed zicht hebben op in hoeverre de huid is aangedaan;
 • In een warm badje met een speciale anti-parasitaire shampoo wassen wij het dier om zo veel mogelijk van de maden weg te krijgen;
 • Mochten we na het wassen nog maden zien dan verwijderen we die met een pincet;
 • Vervolgens wordt het dier bij ons in een schoon en warm hokje geplaatst waar hij/zij goed in de gaten wordt gehouden.
 • Het dier krijgt een pijnstiller en voer zodat hij/zij zich snel weer beter gaat voelen.
 • Wanneer het dier opknapt en er is thuis een schoon verblijf voor het dier geregeld, dan kan hij/zij weer mee naar huis.
 • Bij ernstige infecties is het raadzaam om het konijn ook met een antibioticum te behandelen, dit is aan de dierenarts om in te schatten.

[/unordered_list]

De nazorg bij een dier dat myiasis heeft gehad:

[unordered_list style=”tick”]

 • Als nazorg geven wij meestal nog een pijnstiller en eventueel een antibioticum mee en is het belangrijk om het dier in een schone omgeving te zetten waar geen vliegen bij kunnen komen. Bij voorkeur op doeken of kranten om de wonden schoon te kunnen houden.
 • Houdt het dier de komende dagen goed in de gaten, indien hij/zij niet goed eet dan zal er bijgevoerd/gedwangvoerd moeten worden. En indien u twijfelt over of uw dier verbetert adviseren wij om altijd contact op te nemen.

[/unordered_list]

Met deze manier doen wij samen met u ons best om te voorkomen dat een dier sterft aan de gevolgen van myiasis. De ernst van de infectie is natuurlijk van invloed op het resultaat van de behandeling. U kunt thuis ook het een en ander doen om te voorkomen dat uw dier last krijgt van myiasis:

[unordered_list style=”tick”]

 • Allereerst is een schone en droge omgeving erg belangrijk, zo voorkom je dat de vliegen in het verblijf van uw dier eitjes gaan leggen.
 • Een goede voeding is ook belangrijk, wanneer een dier geen stevige ontlasting heeft maar bijvoorbeeld plakpoep (bij cavia’s en konijnen) of diarree, dan is het gebied rond de anus vies en bij voorbaat een goede plek voor vliegen om hun eitjes te leggen.
 • Een goede voedingstoestand is ook belangrijk, dat wil zeggen: uw dier moet niet te zwaar zijn. Wanneer een dier overgewicht heeft zal hij zijn/haar vacht niet goed kunnen poetsen. Konijntjes kunnen dan bijvoorbeeld niet meer bij de “blinde darm keutels” (dit zijn zachtere keutels die normaal opgegeten worden). Het gevolg is dat de keutels blijven plakken aan de billen en opnieuw is er dan een voorkeursplaats voor vliegen om hun eitjes te leggen.
 • Ook zieke/verzwakte dieren dienen met de warme dagen goed in de gaten te worden gehouden, aangezien zij ook niet goed voor hun eigen hygiëne kunnen zorgen.
 • Wij adviseren om op de warme dagen de billen van uw konijn 1 tot 2 keer per dag te controleren op maden. Zoals wij al eerder schreven: myiasis kan erg snel ontstaan en een dier kan hier binnen 24 uur aan dood gaan!
 • Gelukkig hebben wij een spray die u preventief maandelijks kunt gebruiken in de risico perioden om myiasis te voorkomen. Deze spray heet “nomyiasis”, deze wordt op de bips/onderrug/liezen van het dier gesprayed en voorkomt zo dat vliegen hier eitjes gaan leggen. Daarnaast doodt de spray ook aanwezige maden en kan deze dus ook ingezet worden wanneer er al sprake is van een madeninfectie.

[/unordered_list]

Als u maden heeft gezien op uw dier, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze kliniek, want deze aandoening kan erg snel een fatale afloop hebben!