038-4654480

Een ratje met nierfalen kan het beste op speciaal dieet gezet worden. Wij adviseren het volgende te voeren. Er is niet zo veel bekend over ratjes, als over honden en katten. Als u opmerkingen of tips heeft dan horen wij dat graag!

1. Basisvoeding: Trovet guinea pig. Dit bevat speciaal een laag fosfaat gehalte en een laag natrium gehalte. Cavia’s willen snel dik worden en daarom bevat dit voer een lager calorie gehalte dan konijnenvoer. Het kan zijn dat andere cavia-en konijnenvoedingen ook goed zijn, maar dat zou je dan moeten vergelijken met de percentages die op de zak staan.

2. Verdeeld over de dag enkele brokjes nierdieet voor de hond, van de dierenarts. Nierdieten van de dierenwinkel zijn niet zo sterk, ze bevatten vaak toch weer te hoog fosfaat en natrium. Verdeel het over 3 tot 6 keer per dag. Dit voer is bedoeld om het aandeel hoogwaardige eiwitten aan te vullen. Maar als de rat het in 1 keer per dag opeet dan wordt een deel ongebruikt uitgescheiden en dat is ook weer belastend voor de nieren.

3. Veel verse groentes voeren (geen peulvruchten). Ook zit er vocht in, dat is gezond voor de nieren.

4. Je mag wat zoetigheid door het drinkwater doen als je het idee hebt dat de rat weinig drinkt. Bijvoorbeeld een paar druppels siroop.

5. 1x per dag een druppel omega 3 en 6 olie. Dit kun je kopen in de dierenwinkel, of in een natuurvoedingswinkel.

6. als je ratje te dik is of dikker wordt, overleg dan met de dierenarts. Obesitas is niet goed voor het ratje. Maar het is ook een teken dat het goed gaat! Hij houdt veel energie vast, hij verliest het niet via de nieren.

7. als je ratje te dun wordt en slechter gaat eten, dan mag je de druppels omega olie gaan vermeerderen, tenzij het ratje dit niet lust. Je mag het aandeel groentes gaan verminderen, want dit is vooral maagvulling. Je mag het drinkwater van de rat wat zoeter maken zodat hij meer zin heeft om te drinken.

8. Als het ratje echt slecht gaat eten dan kun je speciale bijvoeding bij ons ophalen (convalescence poeder om een papje van te maken) maar dit moet dan gecombineerd worden met een fosfaatbinder, ook in poedervorm.

9. Geef zo veel mogelijk pure producten, dus geen bewerkte extraatjes.

Waarom wij dit dieet zo hebben samen gesteld kunt u hieronder lezen!

Als de nieren slechter werken, moet de voeding het volgende bevatten:

– laag natrium gehalte (zout)

– laag eiwitgehalte MAAR de eiwitten moeten hoogwaardig zijn. Een voorbeeld: dierlijke eiwitten zijn meestal hoogwaardig, plantaardige eiwitten zijn meestal laagwaardig. Spiervlees is hoogwaardig, pens en bindweefsel zijn laagwaardiger (het is ook vaak goedkoper eiwit).

– over het kaliumgehalte kunnen we niet veel zeggen. Mensen met nierfalen hebben vaak een te hoog kalium in het bloed, maar katten vaak te laag.

– vetrijk dieet, waarvan de vetten veel omega 3 en 6 bevatten. Als het dier teveel aan komt dan dit weer verlagen.

– veel vocht.

– zoetigheid is toegestaan

– fruit is niet zeker: er zit veel kalium in, we weten niet of het ratje een tekort of juist teveel aan kalium heeft in het bloed. Dit is met bloedonderzoek te testen maar we hebben vaak maar weinig bloed zodat we deze test niet kunnen doen.

– laag fosfaat gehalte. Bij nierfalen kan het fosfaat moeilijk worden afgebroken. Door fosfaat wordt het dier sneller misselijk en de eetlust wordt minder en de maag en darmen gaan ontsteken.

– kant en klare producten en E-nummers bevatten meestal veel fosfaat.

En dan nog deze weetjes, die wij van een website voor nierpatiënten hebben geplukt. Ook bij mensen wordt de focus gelegd op een fosfaat-arm dieet.

fosfaat-kant en klare producten

Deze producten bevatten zeer veel fosfaat.

wist-u-dat-fosfaat

Bron: Rijnland Ziekenhuis afdeling dietiek