038-4654480

De dierenarts kan vaststellen dat uw hond of kat een vlooien allergie heeft.

Dit is oa te zien aan afgebroken haren in de vacht, kale plekken en korstjes (goed merkbaar als je het dier kamt). Ook is het vaak een dier wat veel met vachtverzorging bezig is.

Ziet u juist geen vlooien en geen vlooienpoepjes op het dier? Dat kan heel goed! Een kat of hond met een vlooien allergie zal extreem gevoelig zijn op het voelen van een vlo op zijn huid, en deze er meteen vanaf pakken! Terwijl een huisgenootje van uw dier juist onder de vlooien kan zitten en helemaal geen huidafwijkingen hoeft te hebben!

Behandelplan vlooienallergie

[ordered_list style=”decimal”]

 1. Goed anti-vlooienmiddel
 2. Alle dieren behandelen 
 3. Bezoekers behandelen 
 4. Geen vreemde katten in huis! 
 5. Tuin katvrij maken 
 6. Het huis vlo vrij maken zo ver mogelijk 
 7. Medicijn kuur bij huidontstekingen 
 8. Indien nodig tijdelijk middel tegen jeuk → 
 9. een kraag of pakje om te voorkomen dat het dier aan de huid likt, werkt natuurlijk wel, maar het is wel sneu als een vlo jou prikt en je niets tegen de jeuk kan doen!
 10. Ontworm alle dieren 2x met paziquantel 

[/ordered_list]

Ad 1) Vlooien op het dier bestrijden

het dier moet een goed middel krijgen tegen vlooien, voor minstens 4 maanden volgens ons schema.

Er zijn zeer veel middelen op de markt die niet goed werken! Hieronder een opsomming van de énige merken die wij  aanbevelen, wilt u toch een ander merk gebruiken dan kunnen wij u niet goed verder adviseren:

[unordered_list style=”tick”]

 • Tablet: Nexgard (hond) of Comfortis (hond en kat), de eerste keer na 28 dagen herhalen, daarna iedere maand (dus 30-31 dagen).
 • Midaspot of Advantage pipet in de nek, de eerste keer na 21 dagen herhalen, daarna iedere maand (dus 30-31 dagen).
 • Vectra 3D* pipet in de nek, iedere maand.

[/unordered_list]

Het is heel belangrijk dat u de data op de kalender schrijft en precies op die dag het toedient. Wacht u langer, dan zal het vlooienprobleem niet afnemen.

*) Vectra 3D uitsluitend bij de hond, is giftig voor katten

Ad 2) De andere dieren in huis

Alle dieren die u heeft, moeten ook minstens 4 maanden behandeld worden. Denk aan honden, katten, konijnen, knaagdieren. Honden en katten vlooien springen op zowel hond als kat en houden minder van konijnen en knaagdieren, maar ze kúnnen ook daarop leven en voeden.

Geschikt hiervoor en bij ons verkrijgbaar:

[unordered_list style=”tick”]

 • tablet: Nexgard, Comfortis, maandelijks
 • pipet: Midaspot, Advantage, Vectra 3D*, maandelijks.
 • band: Seresto
 • Stronghold, Advocate, Vectra, Bravecto, Broadline (op bestelling)
 • konijnen en knaagdieren: Iverspot, maandelijks.

[/unordered_list]

Dit zijn de énige merken die wij hiervoor aanbevelen, wilt u toch een ander merk gebruiken dan kunnen wij u niet goed verder adviseren.

*) Vectra 3D uitsluitend bij de hond, is giftig voor katten

Ad 3) Bezoekers behandelen!

Zorgt u er alstublieft voor dat bezoekende honden en katten en andere dieren geen vlooien hebben! Vraag uw kennissen en vrienden dan ook, om ruim 24 uur van tevoren een van bovenstaande middelen (bij Ad 2) toe te dienen aan hun dier.

Waarom is dit zo belangrijk?? De vlooien van dit dier zullen niet kunnen leven op uw hond of kat omdat u die nu heel goed behandelt tegen vlooien. MAAR de eitjes vallen van het bezoekende dier af en besmetten uw huis/tuin weer met een verse voorraad vlooien!

Gebruikt uw kennis een ander middel, wat niet hierboven genoemd is, dan kunt u ons bellen om te vragen of het dier tóch ook behandeld mag worden met een van bovenstaande bij Ad 2 genoemde middelen.

Ad 4 en 5) Geen vreemde katten in huis en tuin

Heeft u een kattenluik, zet dit dan dicht voor vreemde katten! U kunt bij ons een aangepast kattenluik kopen waardoor er geen vreemde katten in huis komen. Deze werkt op de chip die bij uw kat eenmalig geïnjecteerd kan worden onder de huid! Veel katten hebben trouwens al een chip.

Komt uw dier ook in uw tuin, zorg er dan voor dat andere katten niet in uw tuin willen komen. Hiervoor kunt u in de dierenwinkel producten kopen die een afwerende geur hebben of een (ongevaarlijke) schrikdraad die u aan de randen van uw tuin kunt spannen.

Waarom is dit zo belangrijk?? De vlooien van dit dier zullen niet kunnen leven op uw hond of kat omdat u die nu heel goed behandelt tegen vlooien. MAAR de eitjes vallen van het bezoekende dier af en besmetten uw huis/tuin weer met een verse voorraad vlooien!

Ad 6) De vlooien in huis en tuin bestrijden

Overal waar uw hond of kat komt, zijn vlooien eitjes te vinden. Met name op ruwere oppervlakken en in kieren. Deze zijn NIET op te zuigen met de stofzuiger, ze plakken aan het oppervlak. Wel kun je pas uitgekomen larfjes op zuigen, dus stofzuigen heeft wel zin, als u dit regelmatig (elke dag?) doet.

Was zo veel mogelijk de kleedjes en kussens uit op 60 graden. Dan gaan de eitjes wel dood.

U kunt een spray gebruiken voor de omgeving, tapijt en honden/kattenmandjes.

Er zijn verschillende soorten sprays. Helaas doden de sprays ook geen eitjes, alleen uitgekomen larfjes! De meeste sprays bevatten alleen een direct dodend middel (eindigend op – thrin) maar wij hebben op de praktijk een spray te koop die ook Pyriproxyfen bevat, dit doodt langduriger de larfjes. Daarom werkt deze spray langer door, tot 6 maanden.

Ad 7/8) Dierenarts

Maak een afspraak bij de dierenarts als uw dier huid ontstekingen lijkt te hebben, als de huid rood is of als uw dier veel jeuk heeft. Er zijn hele goede en snelle middelen hiervoor!

Ad 10) Ontwormen

Als uw dier een vlo in de vacht vindt, zal hij hem pakken en opeten! In de vlo zitten eitjes van de lintworm. Deze eitjes komen uit in de maag en darm van de kat of hond en zullen uitgroeien tot een lintworm. Alleen sommige ontwormingsmiddelen werken tegen deze lintworm.

U kunt het beste alle dieren in uw huis tegelijk ontwormen met een middel wat praziquantel bevat, en na 3 weken herhaalt u dit. U kunt dit middel bij ons kopen.

Plan na 4 maanden

Na enkele maanden ziet u de vacht weer mooi worden en de kat of hond heeft geen jeuk meer. Maar als u dan stopt met bovenstaande maatregelen zal het probleem uiteindelijk weer terug komen.

Het belangrijkste is dat het dier met de vlooienallergie geen vlooien meer krijgt, 1 vlo kan al een paar dagen jeuk opleveren. Als het dier naar buiten kan, dan raden we aan om hem strikt te blijven behandelen met een vlo-dodend middel. Dat is één van bovengenoemde pipetten of tabletten. Andere merken zijn vaak niet sterk genoeg en de kat of hond zal in de loop van de tijd dan weer kale plekken kunnen krijgen. Ook is het belangrijk om elke maand te blijven behandelen. In de bijsluiter staat wel eens dat een middel tot 3 maanden werkt. Maar dit betekent dat het 1 maand werkt en daarna de werking afneemt. Een dier met vlooienallergie moet het middel dus gewoon elke maand hebben! (uitzondering is Bravecto)

De andere dieren in huis kunt u natuurlijk ook strikt blijven behandelen elke maand, met een van bovenstaande middelen. Doet u dit minder strikt, controleer dan elke dag de vacht van die dieren met een vlooienkammetje (bij ons verkrijgbaar) en dan het beste op de rug, net boven de staart. Zodra dit dier vlooien heeft moeten alle dieren direct weer strikt behandeld worden. Nadeel van deze afwachtende methode is dat het huis dan ook weer besmet kan zijn met vlooien eitjes.

Voor katten hebben wij een vlooien-injectie, dit is een relatief goedkope oplossing en werkt 6 maanden. Deze injectie zorgt er alleen voor dat de vlooien op de kat steriel worden en daardoor geen eitjes kunnen leggen. Deze injectie is dus niet zo geschikt voor de kat met vlooienallergie maar wel voor de andere katten in het huis. Uiteraard kunt u de kat met vlooienallergie wel deze injectie laten geven maar meestal zal deze kat ook nog een vlo-dodend middel moeten hebben. Dit mag veilig gecombineerd worden.

Het blijft natuurlijk goed om de omgeving ook vlo-vrij te houden, door kleedjes en kussentjes regelmatig op 60 graden te wassen en veel te stofzuigen.

Gaat uw kat bijna niet naar buiten en zijn alle klachten over, dan zou het voldoende kúnnen zijn om alleen een vlooien-injectie te geven, maar blijf dan goed controleren met een kammetje en zodra uw kat jeuk heeft, begin dan gelijk weer met een vlo-dodende pipet of tablet, van een eerder genoemd merk.