038-4654480

Om een oorprobleem op te lossen zijn er verschillende opties.

Oorzalf

De dierenarts zal in de oren kijken en dan oorzalf voorschrijven. Deze oorzalf bevat antibiotica en een sterke ontstekingsremmer. Omdat de resistentie voor antibiotica in Nederland toeneemt, zijn de regels voor dierenartsen aangescherpt. De oorzalf mag niet zo meegegeven worden aan de balie, de dierenarts is verplicht om het dier zelf gezien te hebben. Ook zijn er maar enkele antibiotica soorten die de dierenarts mag voorschrijven, dus wij zitten nu vast aan een beperkt aantal merken. Maar als de dierenarts twijfelt of er een object in de gehoorgang zit, zoals een grasaar of strootje, dan zou dit een reden zijn om juist GEEN oorzalf te gebruiken.

In verband met resistentie vorming, vinden wij het belangrijk dat uw hond niet zo veel verschillende antibiotica krijgt voorgeschreven. Daarom wisselen wij niet van merk, bij uw hond. Als een oorzalf niet aan lijkt te slaan dan maken we een kweek.

Oren schoonmaken of spoelen

Als de oren erg vies zijn, dan maken we deze schoon door ze te spoelen. Meestal doen wij dit niet onder narcose, wij vinden het beter om het zonder narcose te doen en dan enkele dagen lang totdat ze echt schoon zijn. Soms is wel een narcose nodig als de dierenarts denkt dat er iets in het oor zit, of als het erg veel pijn doet.

Als de oren schoon zijn dan werkt de oorzalf beter!

Kweek / bacteriologisch onderzoekoorswab

Hierbij wordt met een steriel wattenstaafje uit het oor wat oorsmeer afgenomen, dit wordt op kweek gezet. Meestal doen wij deze kweek als de hond al enkele keren ooront-
steking heeft gehad en het steeds terug komt. Of als het vrij snel na de eerste keer al terug komt.  De prijs is (excl consult) ongeveer 70 eu. We weten dan welke bacterie er uit komt en welke antibiotica zalf het beste is. Soms wil de dierenarts bij de 1e keer oorontsteking al een kweek nemen, als zij/hij een Pseudomonas bacterie verwacht (hardnekkige bacterie).
Een kweek kan pas worden afgenomen als het oor een tijdje niet gezalfd is.

Allergietesten

Als oorontsteking terug komt, dan kan het komen door een allergie. Dit komt vaak voor bij honden!
We kunnen testen doen om te zien of de oorontsteking komt door een allergie. We kunnen een eerste screening doen, of direct uitgebreid. De verschillen worden uitgelegd op deze pagina. Oorontsteking komt bij honden vaak door een allergie. Als we de allergie niet aanpakken dan blijft uw hond steeds oorzalf nodig hebben. De prijzen van zulke testen liggen tussen de 300 en 500 eu (excl. consult).

Allergie uitwerken zonder testen

Als oorontsteking terug komt, dan kan het komen door een allergie. Dit komt vaak voor bij honden!
Als we de allergie niet aanpakken dan blijft uw hond steeds oorzalf nodig hebben. Allergie kan komen door voeding of door stoffen in de omgeving. Het is wat lastig om de omgeving aan te pakken, daarom beginnen we met voeding aan te pakken en dit heeft vaak resultaat, al zijn sommige honden niet helemaal van de oorklachten af. We beginnen dan met een voeding waar de hond bijna niet allergisch voor kan zijn. Deze voeding is alleen verkrijgbaar bij dierenartsen. Het duurt ca. 2 maanden voordat we weten of het aanslaat. U kunt ook zelf met voeding gaan wisselen maar dit duurt dan vaak veel langer voordat u ziet of het aanslaat. Als de voeding niet is aangeslagen en de dierenarts is er zeker van dat de voeding goed is uitgetest, dan kunnen er ook nog pillen gegeven worden tegen omgevingsallergie (cyclosporine).

Pillen en injecties tegen oorontsteking

– Antibiotica in pil vorm werkt eigenlijk niet tegen oorontsteking (helaas)
– Prednison of prednoral werkt bijna altijd goed! Maar heeft bijwerkingen op lange termijn (zoals suikerziekte)
– medicijn tegen gisten (soort schimmel, malassezia) werkt gedeeltelijk
– cyclosporine, tegen omgevingsallergie. Werkt uiteraard alleen als de hond een omgevingsallergie heeft
– pijnstillers die ook ontstekingsremmend werken, kunnen wel wat bijdragen. Ook wordt het zalven van het pijnlijke oor makkelijker.
– een prednison of dexamethason injectie wordt wel eens gegeven bij ernstige oorontsteking, dit geeft meestal de eerste dagen verlichting.

Nieuwe oordruppel bij langdurige oorontsteking

Wij hebben nu een nieuw middel tegen oorontsteking, wat tot nu toe erg goed werkt. Dit schrijft de dierenarts voor als:

1. voedselallergie is getest met een test of met speciale voeding van de dierenarts. Als de hond een voedingsallergie heeft dan vinden wij het belangrijk dat hij de juiste voeding krijgt (in overleg met de dierenarts), zodat er zo weinig mogelijk medicijnen gebruikt hoeven te worden.

2. Omgevingsallergie hoeft niet te zijn getest / behandeld. Als de hond trouwens ook andere huidklachten heeft dan is dit wel aan te raden.

3. Als er recent een bacteriële kweek gedaan is. Deze nieuwe oordruppel bevat geen antibiotica maar dat betekent ook dat we zeker moeten zijn dat er geen hardnekkige bacterie in het oor zit.

4. Als de oren eerst goed schoongemaakt worden. Het kan zijn dat u dan eerst op de kliniek de oren moet laten reinigen. Of dat u een reiniger mee krijgt.