038-4654480

Hieronder wordt omschreven hoe wij te werk gaan voor een castratie, sterilisatie, andere operatie, of een gebitsbehandeling van de (het) fret.

Nuchter

De fret (eigenlijk ‘het fret’) moet ongeveer 4 uur nuchter gehouden worden maar mag wel drinken.

Pre-anesthetisch onderzoek

Vlak van tevoren wordt de fret nog eens door de dierenarts onderzocht. Indien u dit wilt, kunnen wij vlak voor de operatie bloedonderzoek(oa nieren, lever, suiker) doen en/of een hartonderzoek. Deze 2 opties zijn met name aan te bevelen bij wat oudere fretten. Zo weten wij of de fret de standaard narcose kan hebben of dat wij maatregelen moeten treffen zoals een extra infuus.
NB wij adviseren in ieder geval om het suikergehalte vóór en na de operatie te laten checken, dit onderzoekje is simpeler (en dus goedkoper) dan een heel bloedonderzoek. Bij fretjes komt vaker een insulinoom voor, dit is een bepaalde tumor waardoor ze constant een te laag suikergehalte hebben indien ze niet constant blijven eten. Een te laag suikergehalte kan dodelijk aflopen.

Voorbereiding voor operatie

Het fretje krijgt 2 injecties: een pijnstiller en een slaapmiddel. Antibiotica gebruiken wij alleen als de dierenarts die opereert, dit nodig vindt, maar is niet nodig als je netjes werkt en er geen ontstekingen zijn. Als het fretje slaapt dan wordt het geïntubeerd, dat is een slangetje wat in de luchtpijp wordt geplaatst. Dit is heel belangrijk want zo kunnen wij het fretje extra zuurstof geven, extra isofluraan (gas) als de narcose niet diep genoeg is, en als het fretje zou stoppen met ademen merken wij dit gelijk (er gaat dan een alarm af) en kunnen we het fretje beademen.
Ook gebruiken wij een temperatuurmeting die constant de temperatuur meet (slangetje in de anus) en die alarm geeft als de fret te warm of te koud wordt.

De operatie of gebitsbehandeling

Wij hebben veel ervaring het het opereren en gebitsbehandelingen van kleine diertjes . Er wordt speciaal mini instrumentarium en oplosbaar hechtmateriaal gebruikt.

Na de operatie

De temperatuurmeting gaat door, tot het fretje helemaal wakker is. De assistente zorgt ervoor door warmteschijven toe te voegen of weg te halen, dat het fretje goed op temperatuur blijft. Indien nodig kan zuurstof bijgegeven worden na operatie. Het fretje wordt direct na de operatie wakker gespoten met een speciaal middel, waardoor hij/zij snel wakker is. Indien dit met u is afgesproken, meten wij het suikergehalte van het fretje direct na de operatie.
Na de operatie wordt u gebeld om te vertellen hoe het gegaan is en wanneer het fretje naar huis mag.

Maak online een afspraak