RHD2 een dodelijk virus bij konijnen

RHD2 een dodelijk virus bij konijnen

Home » Acties, Konijnen, Vaccinaties » RHD2 een dodelijk virus bij konijnen

on jan 12, 16 • by • with

Update: eind juni 2016 heeft het virus in Zwolle en Kampen veel slachtoffers gemaakt!

Gaat uw konijn naar een pension, vraag dan na of het pension ook RHD2 vaccinatie verplicht stelt! Bovendien werkt de vaccinatie pas goed, na 7 dagen!

Update over ons vaccinatie schema! Wij hadden een schema opgesteld op basis van het verkrijgbare vaccin, maar nu is Novarvilap niet meer verkrijgbaar en hebben wij Eravac! Dit maakt het vaccinatie schema weer anders (zie beneden).

RHD2 in Nederland

Er is een nieuw virus uitgebroken bij konijnen in Nederland, waar de meeste konijnen nog niet tegen gevaccineerd zijn (RHD2 of VHD2). Eind juni 2016 is het gezien in Kampen en Zwolle, beide op adressen waar veel konijnen samen gehouden werden. Alle konijnen die ziek werden, zijn overleden.

Het is al enkele jaren in het land, bij grote vleeskonijnen bedrijven. Maar sinds een half jaar is het ook bij huiskonijnen gezien. Het virus is aangetoond bij overleden konijnen in Oosterwolde (15km van Zwolle), Havelte (25km), Markelo (50km), Beltrum (Achterhoek), Sint Anthonis (onder Nijmegen), en Wilsum (D) bij Hardenberg. Ook in andere delen van het land is het aangetroffen.

Het virus is zeer besmettelijk en het is altijd dodelijk. Sommige konijnen gaan direct dood, andere zijn eerst een paar dagen ziek. Het is moeilijk te onderscheiden welk type RHD (1 of 2) het is, daarvoor is weefselonderzoek nodig.

Huiskonijnen kunnen besmet worden, als u buiten in gebieden loopt waar wilde konijnen leven. U neemt dan via uw schoenen het virus mee naar huis. Daarnaast kunnen ze besmet worden als u buiten planten of gras plukt voor de konijnen. Het wordt ook via muggen overgebracht. Als laatste kan het via hooi of stro worden overgebracht als dit in een konijnrijk gebied is gedroogd.

Ons nieuwe vaccinatie schema bevat naast RHD1 en myxomatose, ook RHD2

Indien mogelijk vaccineren wij voor RHD2. Het vaccin is echter niet steeds verkrijgbaar!

We organiseren met regelmaat dagen waarop u uw konijn kunt laten vaccineren voor RHD2. 

LET OP heeft uw konijn eenmalig RHD2 vaccinatie gehad, dan is dit merk-afhankelijk of deze herhaald moet worden. Bel daarvoor onze assistente.

Prijzen
Vaccinatie RHD1 + RHD2 + myxomatose + consult: 49€
Vaccinatie RHD1 + myxomatose + consult : 45€
Vaccinatie  RHD2 + consult: 45€
Vaccinatie RHD2 herhaling: 18€*
Chippen + registreren: 38,50€

Prijzen variëren steeds omdat merken variabel verkrijgbaar zijn. Voor 25 april zijn dit de prijzen!
*) herhaling is als het konijn de vorige keer ook bij ons gevaccineerd is.

Vaccinatie is verplicht met consult. Het is wettelijk verplicht dat het dier gezien wordt door een dierenarts. Wij plannen een kwartier voor u in. Als u meerdere konijnen tegelijk laat vaccineren, krijgt u groepskorting van 30% voor alle dieren na het eerste dier.

Consult omvat het volgende: gezondheidscontrole, gebitscontrole, nagels knippen en paspoortje. Ook is dit inclusief  behandeling tegen mijten en luizen. Daarnaast is er tijd om vragen te stellen aan de dierenarts.
Lees hier meer over het chippen van konijnen.

Ook binnen gehouden konijnen lopen gevaar op RHD! Wij raden daarom aan om alle konijnen te vaccineren tegen alle 3 de virussen (myxomatose, RHD1 en RHD2).

Op welke dagen kunt u bij ons terecht?

RHD2 kunnen wij niet elke werkdag aanbieden: eerstkomende mogelijkheid is 25 april 2017.
RHD1 + myxomatose: elke werkdag
Chippen kan elke werkdag en kan ook los van de vaccinatie.

U kunt een afspraak maken via 038-4654480.Wij hebben ook afspraakmogelijkheden in de avond.

Hoe uw konijn te vervoeren? In verband met besmettingsgevaar vragen wij u, om het konijn in een kattenreismandje te vervoeren, waar geen strooisel in ligt. Zorg ook dat uw konijn geen strooisel of zaagsel aan de poten heeft zitten. U mag wel een handdoekje in de mand leggen. Leg ook geen eten in de mand. Als uw konijn ziek lijkt te zijn, laat hem dan niet vaccineren maar maak apart een afspraak.

Pin It

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top