038-4654480

Hyperthyreoidie

Er zijn een aantal aandoeningen die bij katten op leeftijd relatief vaak voorkomen. Eén daarvan is een te snel werkende schildklier, genaamd hyperthyreoidie. Wanneer een kat last heeft van een te snel werkende schildklier uit zich dat in (hyper)actief gedrag, vaak grote pupillen, een vergrote eetlust en ondanks deze goede eetlust een afname van het gewicht. Minder vaak voorkomende afwijkingen zijn: braken, minder eetlust, diarree, ‘s nachts miauwen, veel drinken.

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een (vaak) goedaardige tumor in de schildklier waardoor er extra schildklierhormoon (T4) wordt geproduceerd. Dit hormoon zorgt voor een versnelde stofwisseling en verhoogde bloeddruk, waardoor een aantal organen zoals het hart en de nieren extra belast worden.

Wanneer de aandoening niet tijdig wordt behandeld kan er blijvende schade aan onder andere het hart, de nieren en het netvlies van de ogen ontstaan. Op termijn zal er inplaats van een vergrote eetlust een verminderde eetlust optreden met eventueel braken, sterk vermageren en uiteindelijk zal de kat overlijden aan uitputting of aan het falen van een van de organen.

Bloedonderzoek

Gelukkig is de aandoening goed op te sporen door de kat te laten onderzoeken bij de dierenarts, aangevuld met bloedonderzoek. Het is wel belangrijk om een bloedonderzoek te doen alvorens er wordt behandeld, want als de nieren ook al slechter zijn, dan heeft de behandeling niet meer zo veel zin. En uiteraard zijn er ook andere ziektes die sterk kunnen lijken op een schildklierprobleem, (bijv diabetes).

Behandeling

Er zijn er verschillende behandeling methodes beschikbaar die goede resultaten opleveren. De kat zal weer dikker worden en weer een normale eetlust krijgen. In overleg met de dierenarts kan er besproken worden welke behandelingsmethode het beste bij de kat past.

De 4 behandelingsopties:
-Speciale voeding (levenslang)
-Tabletten (levenslang)
-Radio-actief jodium behandeling (eenmalig)
-Chirurgie (eenmalig?)

Voeding

Deze voeding is zo gemaakt, dat er geen jodium meer in zit. Jodium zit normaal in bijna alle voedingsstoffen. U kunt alleen met deze voeding beginnen als de kat nog goed eet. In een later stadium, is het beter om met pillen te beginnen en dan kunt u eventueel later toch overstappen op de voeding. Nadeel van het geven van deze voeding is dat de kat nooit iets anders mag eten en geen melk mag drinken. Als u denkt dat uw kat op een ander adres ook wel eens mee eet, dan zal de voeding niet werken. Een ander nadeel is dat sommige katten kieskeurig zijn en dit voer niet zo lekker vinden. Dan zullen ze er niet genoeg van eten en dan zullen ze toch weer gaan afvallen. Voordelen van het voer, zijn dat de schildklierwaarde altijd netjes wordt, niet doorschiet naar beneden. En waarschijnlijk is het voor u makkelijker om de kat andere voeding te geven, dan om 2x daags pillen te geven.

Pillen

Deze pillen brengen de schildklier tot rust. Meestal worden ze 2x daags gegeven, indien dit niet mogelijk is dan 1x daags.
Voordelen:
– de kat zit niet aan een dieet gebonden
– de kat kan bijgevoerd worden met een spuit (dit is soms op het begin nodig)
– de pilletjes zijn heel klein, makkelijk in wat lekkers te verstoppen
Nadelen:
– 2x daags een pilletje geven
– na een tijd (maanden, jaren) kan het zijn dat de dosis te laag of hoog is, bloedonderzoek is dan weer nodig.
– de eerste maanden zijn meerdere bloedonderzoeken nodig (minstens 1) om te kijken of we op de goede dosis zitten
– omdat het bloedonderzoek af en toe herhaald moet worden, is deze behandeling kostbaarder dan als u voor voeding kiest.

De methode met pillen wordt het meest gebruikt. Bekijk hier het hele traject qua kosten! (wachtwoord bij assistente op te vragen).

Radio-actieve jodium behandeling

Deze behandeling raden wij aan als de overige bloedwaardes verder goed zijn. Maar aangezien de behandeling kostbaar is (800-1000eu) kiezen niet veel eigenaren hiervoor. Deze behandeling gebeurt bij een specialist en de kat is dan een week in opname. De kat krijgt dan een scan onder narcose en daarna een infuus.  Na die week mag de kat weer naar huis maar zal de kattenbak nog een tijdje ‘besmet’ zijn door radioactief jodium, dus hier moet voorzichtig mee omgesprongen worden (niet bij kleine kinderen en zwangere vrouwen). De kat zal na deze behandeling weer een normale schildklierwerking hebben.

Chirurgie

Dit kunnen we doen als de dierenarts duidelijk een vergrote schildklier kan voelen. Als dit stukje weggehaald kan worden, dan zal de kat weer gezond zijn. Maar dit werkt niet altijd, omdat het overactieve schildklierweefsel ook ‘uitzaaiingen’ kan vormen, die dan nog niet te zien zijn. Dus na de operatie zul je zien, of het gewerkt heeft, aan de hand van bloedonderzoek(en). Als het niet gewerkt heeft dan zal de kat alsnog op de pillen of voer moeten. Ook kan het na een aantal jaar weer de kop op steken. Maar als de vergrote schildklier echt een duidelijk voelbaar bolletje is, dan is het het proberen waard.