038-4654480

Wat is sterilisatie?

Bij de sterilisatie van de vrouwelijke kat, halen we via een buikoperatie de eierstokken (ovaria) weg. De eierstokken maken geslachtshormoon en eicellen. Het weghalen van de eierstokken heet eigenlijk castratie. Maar wij noemen het sterilisatie omdat dier eigenaren deze term gewend zijn. Sterilisatie is officieel het doorhalen van de eileiders of zaadleiders, maar dan blijven de eierstokken of testikels nog aanwezig.

Voordelen van steriliseren (castreren)

1. de poes wordt niet meer drachtig (zwanger)

2. de poes wordt niet meer krols. Krolsheid kan 1 week duren en kan zelfs om de week optreden. Nadelen van krolsheid zijn dat het de poes veel energie kost, ze valt af. Ook is het voor de dier eigenaar soms vervelend om een krolse poes te hebben. Sommige krolse poezen lijken net ziek. Ze kunnen heel zielig doen. Ook willen ze graag ontsnappen. Als je alleen de eileiders zou doorhalen (ware sterilisatie) dan wordt de poes gewoon krols.

3. Een poes die nog eierstokken heeft, loopt kans op baarmoederontsteking. Andere termen zijn pyometra en endometritis. Dit komt omdat de eierstokken hormonen maken, die de baarmoeder steeds prikkelen. Baarmoederontsteking komt veel voor. Bij de hond krijgt 25% van de niet-gesteriliseerde teven op een gegeven moment baarmoederontsteking. Bij de kat ligt dit getal waarschijnlijk nog hoger, omdat de krolse poes ook wel eens ‘de pil’ krijgt, om de krolsheid te onderdrukken, deze pil geeft extra veel kans op baarmoederontsteking.

4. Poezen kunnen melkkliertumoren krijgen, die dan meestal kwaadaardig zijn. De kans op melkkliertumoren neemt enorm af als we op vroege leeftijd steriliseren. Wij houden op dit moment de advies leeftijd aan van 6 maanden. Lees hier meer over de kans op melkkliertumoren.

De pil

U kunt de poes een pil geven om de krolsheid te onderdrukken. Maar de kans op baarmoederontsteking (en andere aandoeningen) wordt daarmee groter. Hier kunt u de bijsluiter lezen van de pil. De pil moet 1x per week gegeven worden. Geef de pil niet tijdens de krolsheid, want dan is de kans op een baarmoederontsteking nog groter. Sowieso raden wij het geven van de pil af. Wilt u deze pil toch gaan geven, overleg dit dan met een van onze  assistentes.

Gevolgen van sterilisatie

In een onderzoek werden 2 groepen volwassen poezen vergeleken, een groep was niet gesteriliseerd en de andere groep was tussen de 7 weken en 7 maanden leeftijd gesteriliseerd. Hieruit bleek dat de niet-gesteriliseerde poezen 10% kleiner bleven, en 33% meer calorien verbruikten dan de gesteriliseerde poezen. In de praktijk zien we dat een gesteriliseerde poes vaak aanleg krijgt om dik te worden, vooral als ze niet veel naar buiten gaat. Wij adviseren dan ook om de poes na de sterilisatie gelijk op aangepaste voeding te zetten, waarbij de calorien zijn aangepast. Als blijkt dat de poes erg actief en slank blijft, dan kunt u later deze voeding prima weer veranderen.

Wij horen wel eens dat mensen hun kat niet laten steriliseren of castreren, omdat zij dan eerder blaasontsteking kunnen krijgen. Dit is onderzocht en is niet waar. Wel krijgt een dikke kat eerder blaasontsteking. En een gesteriliseerde poes wordt eerder dik.

Uiteraard heeft elke operatie een narcose risico. Wij hebben echter erg veel ervaring met deze operatie, wij doen meestal enkele sterilisaties per week. Soms kan de wond achteraf gaan ontsteken. Dan is er wat meer nazorg en/of antibiotica nodig.

Is het niet slecht om een poes te steriliseren terwijl ze nog niet eens volwassen is?

Nee.

De kans op baarmoederontsteking en kwaadaardige tumoren zijn zo groot, dat het echt beter is om de poes te steriliseren voordat ze volwassen is. Het narcoserisico is niet groot, omdat wij erg veel ervaring hebben met het opereren van katten van deze leeftijdsklasse.

En zoals u hierboven kunt lezen zijn de gevolgen van een sterilisatie niet nadelig, behalve dat u op het gewicht van de kat moet letten.


Bron: Canine and Feline Theriogenology, S.D. Johnson, 2001