038-4654480

Voordat een teef gesteriliseerd wordt is het goed om van de voor en nadelen van sterilisatie op de hoogte te zijn. De term ‘sterilisatie’ is trouwens medisch gezien niet juist, want we halen de eierstokken weg, dit heet castratie, maar we noemen het in dit artikel voor het gemak toch sterilisatie.

Voordelen:

 • Minder kans op melkkliergezwellen. Na elke loopsheid wordt dit voordeel minder. Na de vierde loopsheid is er geen voordeel meer. Dit houdt in dat indien u toch van plan bent de hond te steriliseren u dit beter op jonge leeftijd kunt doen. Indien de hond voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, wordt de kans op melkkliergezwellen sterk gereduceerd en is verwaarloosbaar klein. Als je echter wacht tot na de tweede loopsheid is die kans al opgelopen tot 26%.
 • Geen gevaar meer voor baarmoederontsteking. Dit komt regelmatig voor bij oudere niet gesteriliseerde teven (ca. 30% krijgt het ooit). Een baarmoederontsteking kan geopereerd worden, maar de teef is dan al ziek en moet dan een operatie ondergaan.
 • Geen “last” meer van de loopsheid. Dit is een overweging voor de eigenaar die vaak op praktische aspecten gebaseerd is.
 • Geen schijndracht meer. Als de teef eenmaal schijndrachtig is geweest dan zal dit in de regel na elke loopsheid opnieuw optreden. de hond kan hier soms veel hinder van ondervinden.

Nadelen:

 • Vergrote kans op urine-incontinentie. Dit wordt gezien bij 6-9% van de teven die gesteriliseerd zijn. Bij de meeste honden treedt dit binnen vijf jaar na de sterilisatie op. Honden van grote rassen hebben een vergroot risico. Tevens hebben waarschijnlijk honden met gecoupeerde staarten een groter risico. Rassen die een verhoogd risico hebben zijn: Boxer, dwergpoedel, old English sheepdog, Weimaraner, Riesen schnauzer, Rottweiler, Bouvier, Ierse setter. Indien een hond incontinent mocht worden, zijn hier medicijnen voor die in de meeste gevallen goed werken.
 • Toename van het lichaamsgewicht. Dit kan door de eigenaar in de hand gehouden worden door minder voer te geven en de hond regelmatig te wegen.
 • Karakterveranderingen. Over het algemeen treden er geen gedragsveranderingen op bij teven en worden ze dus ook niet slomer na sterilisatie. Jonge honden die al wat agressief zijn kunnen na sterilisatie wel wat feller en agressiever worden.
 • Verandering van de vachtstructuur. De vacht kan dikker, krulleriger worden en daardoor moeilijker te onderhouden. Dit geldt met name voor honden met lange vachten. Hierbij moet bv gedacht worden aan Cocker spaniels, Afghaanse windhonden en New Foundlanders.

Tijdstip van steriliseren

Voor of na de eerste loopsheid de teef? Hier is de laatste tijd veel discussie over.

Enkele aspecten ter overweging zoals deze in de literatuur vermeld worden:

 • Er kan een onderontwikkelde vulva ontstaan bij sterilisatie op 6 maanden leeftijd. Hierdoor zou er meer kans zijn op ontsteking van de huid rond de vulva en meer kans op incontinentie.
 • Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om te kijken of het risico van incontinentie verhoogd is bij sterilisatie voor de eerste loopsheid. Hier blijft discussie over. Waarschijnlijk zijn het vooral de zware teven en  teven met gecoupeerde staart die een verhoogde kans op incontinentie hebben.
 • Een vertraagde sluiting van de groeischijven. Hierdoor zouden de botten langer worden en de hond dus groter (vooral bij honden die op zeer jonge leeftijd , < 6 maanden gesteriliseerd worden).

 

Dat houdt in dat we teven kunnen steriliseren vanaf de leeftijd van 6 maanden. De Universiteit Utrecht heeft een voorkeur voor operatie na de eerste loopsheid. Wij bieden beide mogelijkheden aan.

Indien een teef loops is geweest kan het beste met de sterilisatie gewacht worden tot minimaal drie maanden na het begin van de laatste loopsheid.

Het is dus aan de individuele eigenaar om te beslissen of zijn/haar hond gesteriliseerd wordt, waarbij het van belang is dat deze goed op de hoogte is van de voor- en nadelen. Dit geldt eveneens voor het wel of niet opereren voor de eerste loopsheid.

Voor verdere vragen of advies kunt u ons bellen op             038-4654480      .