038-4654480

Het steriliseren van een voedster (of eigenlijk heet dit castreren) wordt aangeraden omdat voedsters baarmoederkanker (baarmodertumoren) kunnen krijgen. De kans daarop is groot! Bij 50% tot zelfs 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar ontstaat baarmoederkanker. Het is ook nog eens een kwaadaardige vorm, die uit kan zaaien naar onder andere de longen. Longproblemen en benauwdheid kan dus bij vrouwelijke konijnen ook betekenen dat er uitzaaiingen zijn.

Daarom adviseren wij om vrouwelijke konijn zo snel mogelijk te laten steriliseren. Dit kan al vanaf enkele maanden leeftijd maar dit is afhankelijk van de grootte van het konijn. Overleg dit met onze medewerkers.

Een ander voordeel van de castratie is dat de voedster geen hormoonwisselingen meer heeft, niet meer schijnzwanger wordt en geen haar meer gaat plukken. We kunnen niet garanderen dat ze ook liever wordt maar de kans is wel aanwezig.

Wij halen naast de eierstokken altijd de baarmoeder mee weg! Uit overleg met een specialist van de Universiteit Utrecht bleek dat de baarmoeder op enkele maanden al ‘besmet’ kan zijn.

Risico’s

Er zijn wel een aantal risico’s aan verbonden. Het narcose en operatie risico is groter bij een konijn omdat:

– het ene konijn diep in slaap gaat en het ander niet, op dezelfde dosis slaapmiddel,

– de temperatuur tijdens en na de narcose heel snel te hoog of te laag kan worden,

– hartproblemen van tevoren niet goed te horen zijn (hartslag gaat zeer snel),

– voedsters die al wat ouder zijn, al uitzaaiingen kunnen hebben in de longen, zonder dat je iets merkt. Tijdens of na de narcose kan dit problemen geven.

– de darmen gaan door narcose stilliggen en als de nazorg niet intensief is, dan kan het konijn hierdoor dood gaan.

– normale risico’s die andere dieren en mensen ook lopen bij een operatie, zoals een longontsteking, allergie op de narcose, een bloeding, of een bacteriële infectie in de buik of wondinfectie.

Werkwijze

Om deze risico’s kleiner te maken doen wij het volgende:

– we beginnen met een lage hoeveelheid narcose en geven later wat bij, om te zien hoe het dier reageert.

– zodra het konijn slaapt brengen wij een slangetje aan rectaal, die alarm geeft als de temperatuur te hoog of te laag wordt. Deze blijft zitten tot het konijn goed wakker is.

– we maken zeer veel gebruik van gasnarcose en lokaal verdoving zodat injectienarcose minder gebruikt hoeft te worden. Door injectienarcose gaan de darmen makkelijker stil liggen.

– we gebruiken na de operatie een hoge dosis anti-stof om de injectienarcose te inactiveren.

– het konijn krijgt vóór de operatie al een middel om de darmen actief te houden en we laten het dier ’s avonds pas naar huis gaan zodat zij de hele dag (elke 2 uur) gevoerd kan worden.

– we geven een vocht infuus tijdens de operatie zodat het vochtgehalte op peil blijft. Dit helpt ook tegen het indrogen van darm inhoud.

– hoe beter de pijnstilling is, hoe minder snel de darmen stil gaan liggen. Daarom krijgt het konijn 3 soorten pijnstillers vlak voor de operatie, én gebruiken we lokaal verdoving.

Nazorg

De nazorg zit voor het grootste deel bij de prijs in. U krijgt het volgende mee naar huis: pijnstillers, een middel om de darmen en maag te activeren (metoclopramide), een laxeermiddel, zakjes met poeder waar u vloeibare voeding van kan maken en een voedingsspuit. Bij het ophalen kan de assistente u eventueel voordoen hoe het werkt.
Ook is er de mogelijkheid om het konijn bij ons in de opname te laten totdat zij echt weer zelf eet. Daar zitten wel opname kosten aan verbonden.
De wond is bedekt met een speciaal verbandmiddel waardoor het konijn meestal niet aan de wond kan zitten! Ook mag uw konijn gewoon terug in het hok, al zouden wij wel adviseren om de eerste nacht het konijn binnen te houden in verband met de temperatuur.
Na 7 tot 10 dagen is er een wondcontrole en halen we eventuele hechtingen weg. Deze controle is gratis. Ook als u tussendoor op controle komt is dat gratis. Maar als er na de operatie nog extra nazorg nodig is, dan betaalt u wel de extra materialen / medicijnen die nodig zijn. Door het meegeven van bovenstaande medicatie en voeding, wordt de kans natuurlijk kleiner dat het konijn ziek wordt na de operatie.

Prijsopgave

Binnenkort meer.