038-4654480

Tandresorptie is een ziekte die vaak voor komt bij de kat. Andere (oudere) namen zijn FORL of tandhalslaesies.

Wat is het?Foto 1: het middelste kiesje heeft gaten in de wortel. Foto 3 is hetzelfde kiesje.

Er ontstaat een gaatje in de wortel of in de kroon (het deel van de kies wat zichtbaar is). Er kunnen ook meerdere gaatjes ontstaan. Het kan ook voorkomen in de hoektanden. Het is progressief: als de kat er aanleg voor heeft dan gaan de kiesjes één voor één tandresorptie ontwikkelen. Dit proces kan snel gaan of jaren duren.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is nog onbekend! Maar de eigen afweercellen tasten het glazuur aan en zo ontstaan er uiteindelijk grote gaten in de kies, zo erg dat er een stuk af kan breken. De wortels blijven dan zitten maar de kroon is (deels) weg. De zenuwen in de wortels liggen bloot. Het komt voor bij katten vanaf 2 jaar, maar raskatten kunnen het eerder krijgen. Er is (tot nu toe) geen medicijn om het proces af te remmen.

Foto 2: de donkere vlekken in de kies zijn de eerste tekenen van tandresorptie.

Is het een probleem voor de kat?

Sommige katten laten pijn zien bij het eten. Maar veel katten laten geen pijn zien, hoewel ze niet meer met het aangetaste kiesje op brokjes zullen kauwen. Wij gaan er vanuit dat het sowieso pijn doet, want een gaatje zorgt ervoor dat de zenuwen bloot liggen. Als de wortels gaan ontsteken dan loopt de kat rond met een infectie in de kaak, deze bacteriën kunnen in het bloed terecht komen en naar andere organen gaan zwerven. Zo kan er bijvoorbeeld een hartruisje ontstaan, omdat een bacterie zich nestelt op de hartkleppen. Of er kan nierfalen ontstaan doordat de bacterie zich nestelt in de nieren.

Hoe kunt u het herkennen?

Foto 3: Gingivitis (ontstoken tandvlees) maar daaronder zit tandresorptie!

Op de foto hiernaast is alleen een rood randje te zien (gingivitis). Als er een röntgenfoto wordt gemaakt dan zie je dat het kiesje tandresorptie heeft. Vaak gaat het ook gepaard met een onaangename geur. Dat komt omdat de wortels van dit kiesje al ontstoken zijn.

Hoe kunt u het thuis herkennen:

– de kat heeft plekjes van gingivitis (rood tandvlees) en de adem ruikt niet lekker
– eventueel ziet u echt een gaatje in een kies of hoektand
– de kat heeft eventueel zichtbaar pijn bij het kauwen
– de kat schrikt soms ineens tijdens het eten
– speekselen
– de kat wilde vroeger wel harde brokjes eten maar houdt nu meer van zacht voer.
– in de bek zit een ontstoken plekje waar een kiesje had moeten zitten (afgebroken door tandresorptie, wortels zitten er nog in)

Wat is de therapie?

Vroeger probeerde men het gaatje te vullen. Maar dat bleek niet te helpen, er onder ging het oplossingsproces door. De enige therapie is het laten trekken van het kiesje, met wortel en al. Daarna kan het tandvlees helen en trekken de bacteriën weg en daarmee ook de vieze geur.

U kunt bij ons een afspraak maken ivm tandresorptie

De dierenarts kan het hele gebitje inspecteren bij de wakkere kat. Het lukt ons bij bijna altijd om zelfs de achterste kiesjes even te bekijken, terwijl uw kat dit thuis waarschijnlijk erg lastig toelaat. De dierenarts kan meestal zien of er tandresorptie is.

De behandeling

Daarna kunnen we een behandeling inplannen voor het verwijderen van de kiesjes met tandresorptie. De dierenarts kan eerst een prijsindicatie voor u maken. Meestal maken we ook het hele gebit schoon maar dit is niet altijd nodig. De dierenarts (Meek) gebruikt een speciale nieuwe techniek waarbij het tandvlees na het trekken ook gehecht wordt.