038-4654480

Wij krijgen vaak vragen over waarom er zoveel prijsverschillen zijn tussen klinieken.

Daarom hier de opbouw van het tarief van de castratie poes (sterilisatie, het verwijderen van de eierstokken) en de castratie van de teef, we kunnen niet alle andere operaties uitleggen maar u kunt zo wel een idee krijgen.

Wij hebben berekend dat als we alle extra’s weglaten (nu oranje gekleurd in onderstaande tekst), we de operaties dan 30-40% goedkoper kunnen maken. Ook zouden we ervoor kunnen kiezen om sneller klaar te zijn met de operatie door bijvoorbeeld  niet te intuberen en de hechtingen niet onderhuids te doen, en de meetapparatuur niet aan te sluiten.

Wij kiezen hier echter NIET voor, we willen de operaties netjes en uitgebreid doen!

Door naar Opbouw tarief castratie teef

Opbouw tarief castratie poes

Preanesthetisch onderzoek

Vóór de narcose wordt de kat nagekeken door de dierenarts en het hart en longen worden beluisterd. De kat wordt gewogen en de dierenarts voelt in de buik.

Narcose

Je hebt verschillende soorten narcose. Hoe meer middelen je gebruikt, hoe mooier de narcose is. Gebruik je bijvoorbeeld alleen medetomidine en ketamine, dan zal je een hoge dosis nodig hebben en zul je van beide middelen veel bijwerkingen zien in de dagen na de narcose. Als je andere middelen toe gaat voegen dan zul je de eerstgenoemde middelen lager kunnen doseren. Wij voegen bijvoorbeeld buprenorfine  en isofluraan gas toe, beide goede en zeer veilige narcosemiddelen die ook pijn blokkeren.

Antinarcose

Na de narcose krijgt de patiënt een antistof injectie, waardoor de narcose sneller uit het lijf is. Dit is niet per se nodig maar het is wel fijner voor de kat!

Monitoring tijdens operatie

De kat wordt geïntubeerd zodra zij slaapt. Dit betekent dat er een flexibel buisje in haar luchtpijp wordt gebracht.  Daar zijn 2 redenen voor: ten eerste kunnen wij via de tube de ademhaling en de CO2 uitstoot meten met een capnograaf. ten tweede kunnen wij via dit buisje extra zuurstof en gas toedienen. Ook wordt de temperatuur gemeten tijdens en na de operatie op vaste tijdstippen.

Materiaalgebruik

Wij gebruiken voor elke kat een nieuw steriel operatieset en doeken. Wij gebruiken uitsluitend hechtdraden die per stuk steriel verpakt zijn (sommige dierenklinieken gebruiken hechtdraad op een rol, dit is veel goedkoper maar niet zo steriel). Wij hebben uitsluitend het merk Vicryl plus, het is wel duurder maar er zit een antibacteriële toevoeging ín de draad en het geeft weinig wondreactie. Door deze maatregelen kunnen wij geheel zonder antibiotica opereren!

Wakker worden

Als de kat geopereerd is, wordt zij in een hokje gelegd op een warmtematje. Dit is heel belangrijk want ook ná de narcose koelt een dier nog steeds af. De assistente zal de kat ook na de operatie steeds temperaturen en eventueel een extra kruik erbij leggen indien nodig. Elk van ons heeft in klinieken gewerkt waar dieren zonder warmtematje wakker moesten worden, het is blijkbaar niet overal gebruikelijk.

Hechtingen

Mede door het gebruik van beter hechtmateriaal, kan de dierenarts de wond onderhuids hechten. Zo kan de kat niet aan de hechtingen zitten. We gebruiken een speciale wondpleister waardoor de kat niet aan de wond kan gaan zitten en een kraag meestal niet nodig is!

Medicatie mee naar huis

De kat krijgt tijdens de operatie al pijnstilling via een injectie. Deze injectie werkt langer dan 24 uur. U krijgt geen pijnstilling mee, dit is eigenlijk niet nodig. Ook krijgt u geen antibiotica mee. Wij zorgen ervoor dat er tijdens de operatie geen bacteriën bij kunnen komen  zodat antibiotica niet nodig zijn!

Nacontroles

Na ongeveer 10 dagen maakt u een afspraak voor de wondcontrole. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Alle nacontroles zullen gratis zijn. Veruit de meeste katten hoeven maar 1x op nacontrole te komen.

Castratie teef

Preanesthetisch onderzoek

Vóór de narcose wordt de hond nagekeken door de dierenarts en het hart en longen worden beluisterd. Ook wordt het gewicht genoteerd. U mag bij de narcose zijn, dit wordt van tevoren gevraagd. Het is niet noodzakelijk, u mag de hond ook ’s ochtends vroeg bij ons brengen.

Narcose

Je hebt verschillende soorten narcose. Hoe meer middelen je gebruikt, hoe mooier de narcose is. Gebruik je bijvoorbeeld alleen medetomidine en ketamine, dan zal je een hoge dosis nodig hebben en zul je van beide middelen veel bijwerkingen zien in de dagen na de narcose (braken, sloom, piepen, ongecoördineerd). Als je andere middelen toe gaat voegen dan zul je de eerstgenoemde middelen lager kunnen doseren. Wij voegen bijvoorbeeld buprenorfine  en midazolam toe, zeer veilige middelen die meer ontspanning geven en extra pijnstilling. Ook gebruiken we lidocaïne lokaalverdoving voor de plekken waar we snijden. De hond wordt aan het gasnarcose apparaat gelegd waar we  isofluraan gas toedienen, ook een zeer veilig narcosemiddel wat meteen uitgewerkt is na de operatie.

Antinarcose

Na de narcose krijgt de patiënt een antistof injectie, waardoor de narcose sneller uit het lijf is. Dit is niet per se nodig maar het is wel fijner voor de hond! (minder misselijkheid en minder sloom)

Monitoring tijdens operatie

De hond wordt geïntubeerd zodra zij slaapt. Dit betekent dat er een flexibel buisje in haar luchtpijp wordt gebracht.  Daar zijn 2 redenen voor: ten eerste kunnen wij via de tube de ademhaling en de CO2 uitstoot meten met een capnograaf. Je ziet dan precies hoe diep de hond in slaap is. Ten tweede kunnen wij via dit buisje extra zuurstof en gas toedienen. Ook wordt de temperatuur gemeten tijdens en na de operatie op vaste tijdstippen.

Materiaalgebruik

Wij gebruiken voor elk dier een nieuw steriel operatieset en doeken. Wij gebruiken uitsluitend hechtdraden die per stuk steriel verpakt zijn (sommige dierenklinieken gebruiken hechtdraad op een rol, dit is veel goedkoper maar niet zo steriel). Wij hebben uitsluitend het merk Vicryl plus, het is wel duurder maar er zit een antibacteriële toevoeging ín de draad en het geeft weinig wondreactie. Door deze maatregelen kunnen wij geheel zonder antibiotica opereren!

Infuus

De hond krijgt tijdens de narcose een infuus. Dit betekent dat er speciale vloeistof in het bloedvat druppelt. Dit doen wij omdat de hond zo lang niks drinkt. Ook na de operatie zal de hond geen zin hebben om te drinken, pas ’s avonds. Met het infuus vullen we het vochttekort aan. Tijdens de narcose zullen de nieren minder doorbloed worden en als je een infuus geeft dan voorkom je dit.

Wakker worden

Als de hond geopereerd is, wordt zij in een hokje gelegd op een warmtematje. Dit is heel belangrijk want ook ná de narcose koelt een dier nog steeds af. De assistente zal de hond ook na de operatie steeds temperaturen en eventueel een extra kruik erbij leggen indien nodig. Elk van ons heeft in klinieken gewerkt waar dieren zonder warmtematje wakker moesten worden, het is blijkbaar niet overal gebruikelijk.

Hechtingen

Mede door het gebruik van beter hechtmateriaal, kan de dierenarts de wond onderhuids hechten. Zo kan de hond niet aan de hechtingen zitten. Ook gebruiken we een speciale wondpleister waardoor de meeste honden zonder kraag kunnen na de operatie.

Medicatie mee naar huis

De hond krijgt tijdens de operatie al pijnstilling via een injectie. Deze injectie werkt 24uur. Daarna krijgt u voor 4 dagen pijnstilling mee naar huis. U krijgt geen antibiotica mee. Wij zorgen ervoor dat er tijdens de operatie geen bacteriën bij kunnen komen  zodat antibiotica niet nodig zijn!

Nacontroles

Na ongeveer 10 dagen maakt u een afspraak voor de wondcontrole. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Alle nacontroles zullen gratis zijn. Veruit de meeste katten en honden hoeven maar 1x op nacontrole te komen.

Wij hopen dat u door deze uitleg meer te weten bent gekomen waar de verschillen per praktijk in kunnen zitten.