038-4654480

Kan vaccinatie schadelijk zijn of zelfs dodelijk?

Kort gezegd, dit komt zéér zelden voor. De ziektes waar we tegen vaccineren,  komen wel voor in Nederland en zijn wel schadelijk of dodelijk. Eén daarvan is ook besmettelijk en dodelijk voor mensen. Daarom adviseren wij altijd om te vaccineren, óók oude honden.

Ook het RIVM adviseert hondeneigenaren om honden regelmatig te vaccineren.

Heeft uw dier écht elk jaar een vaccinatie nodig? 

Sommige delen van de cocktail vaccinatie werken 1 jaar, sommige 3 jaar.  Uit onderzoek blijkt dat in een deel van de dieren de vaccinaties langer werken dan 3 jaar (tot wel een heel leven lang). Maar helaas blijken er ook ‘genetic non-responders’ te bestaan, dit zijn dieren bij wie een vaccinatie niet is aangeslagen. Dit gaat dan om Parvo. Lees hier meer over deze ‘genetic non-responders’.

Indien u een titerbepaling laat doen dan kunnen we zien hoe uw dier er voor staat! We testen van de ziektes de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed (de titer). Dit kan bij ons voor honden voor de ziektes Parvo, Hondenziekte en HCC (nummer 3, 4 en 5 in het vaccinatieboekje) en voor katten voor de ziektes Kattenziekte (nummer 13) en Niesziekte (Calicivirus en Herpes=Rhinotracheïtis) (nummer 14 in het vaccinatieboekje).

 paspoort3

Hoe gaat de test in zijn werk – volwassen dieren

Voor de titerbepaling worden door de assistente of dierenarts enkele druppels bloed afgenomen uit het pootje of de hals. Hiermee wordt de test gedaan. Daarna kunt u in de wachtkamer wachten of later terugkomen voor de uitslag. De uitslag wordt met u besproken door de dierenarts zelf. Daarbij kunt u ook vragen stellen. De dierenarts zal u ook adviseren om de componenten van de vaccinatie die te laag uit de titerbepaling komen, opnieuw te vaccineren aan aan uw dier.

Hoe gaat de test in zijn werk – pups en kittens

Volgt u methode 1, dan kunt u een afspraak maken voor de titerbepaling voor uw dier als deze 20 weken oud is.

Volgt u methode 2, dan kunt u direct na aanschaf van de pup of kitten een afspraak maken voor de titerbepaling.

Wat kost het?

De tarieven staan op onze tarieven pagina.

Maak online een afspraak

Titerbepaling bij pups en kittens – methode 1

Methode 1 samengevat: Na de reeks vaccinaties zullen wij na de laatste pupvaccinatie een titerbepaling doen om te zien of de vaccinaties zijn aangeslagen. 

De gebruikelijke methode in Nederland, is het vaccinatieschema van 6, 9 en 12 weken (pups). Na deze reeks van vaccinaties blijken niet alle pups een goede bescherming opgebouwd te hebben.

Dit komt omdat dieren bij de geboorte antistoffen meekrijgen van de moeder (genaamd ‘maternale antilichamen’). Hoe meer ze er hebben, hoe beter ze beschermd zullen zijn vanaf dag 1. Maar deze antistoffen blokkeren de vaccinaties, de vaccinaties kunnen dus niet aanslaan.  De maternale antilichamen worden na een tijdje afgebroken omdat nou eenmaal alle cellen en eiwitten in het lichaam een keer versleten zijn. Het moment waarop dit gebeurt, is variabel, meestal gebeurt dit in de eerste 2 maanden van het leven, maar het kan ook na 4 maanden zijn.

Drie weken na de laatste pupvaccinatie doen we een titerbepaling. Daaruit zal blijken of de vaccinaties goed zijn aangeslagen, of dat de maternale antilichamen het ‘in de war geschopt hebben’. Als de titer te laag is, dan zal de pup nogmaals gevaccineerd moeten worden.

Deze informatie is gebaseerd op het artikel ‘Titer testing in puppies’ van Hans van Brussel, verkrijgbaar bij de organisatie van Vaccicheck.

Titerbepaling bij pups en kittens – methode 2

Methode 2 samengevat: we testen het jonge dier elke 3 weken, wanneer het juiste moment is van vaccineren, zodat je zo weinig mogelijk vaccinaties hoeft te geven.

Deze informatie is gebaseerd op het artikel ‘Titer testing in puppies’ van Hans van Brussel, verkrijgbaar bij de organisatie van Vaccicheck.

De gebruikelijke methode in Nederland, is het vaccinatieschema van 6, 9 en 12 weken (pups) en 9 en 12 weken (kittens). Na deze reeks van vaccinaties blijken niet alle pups en kittens een goede bescherming opgebouwd te hebben.

Dit komt omdat dieren bij de geboorte antistoffen meekrijgen van de moeder (genaamd ‘maternale antilichamen’). Hoe meer ze er hebben, hoe beter ze beschermd zullen zijn vanaf dag 1. Maar deze antistoffen blokkeren de vaccinaties, de vaccinaties kunnen dus niet aanslaan.  De maternale antilichamen worden na een tijdje afgebroken omdat nou eenmaal alle cellen en eiwitten in het lichaam een keer versleten zijn. Het moment waarop dit gebeurt, is variabel, meestal gebeurt dit in de eerste 2 maanden van het leven, maar het kan ook na 4 maanden zijn.

Als u de pup of kitten heeft opgehaald kunt u gelijk een titerbepaling laten doen. (voor fokkers: vóór het vaccineren, op de leeftijd van 6 weken). Daar aan kunnen we zien of het dier al gevaccineerd kan worden, of dat het nog geen zin heeft. De dierenarts zal vervolgens aangeven wanneer de vervolg afspraak nodig is.

Let op, volgt u deze methode, dan zijn meerdere titerbepalingen nodig. Ook kan het zijn dat het dier méér prikjes nodig heeft dan normaal, omdat we sommige vaccinaties dan opsplitsen, ze zitten dan niet meer in 1 spuit.

Deze methode is het allermooiste als u zo weinig mogelijk wilt vaccineren EN het dier wel een zo hoog mogelijke bescherming wilt geven gedurende de eerste maanden van het leven. 

Daarbij plaatsen wij de opmerking dat wij als dierenkliniek van mening zijn dat vaccinaties zeer zelden schade geven en ons vaste protocol blijft dan ook het standaard vaccinatie schema zoals geadviseerd door Nobivac. Methode 1 voor pups en kittens vinden wij wel echt een meerwaarde voor de gezondheid van het dier!

Titerbepaling voor volwassen katten en honden

Wilt u uw hond of kat laten titeren, dan kan dit op het speciale Vaccicheck spreekuur (data staan in de online agenda) of tijdens de vaccinatie afspraak (zonder HCC).

Welke titers worden bepaald?

Honden: Parvo, Hondenziekte en tijdens het Vaccicheck spreekuur ook HCC.

Katten: Kattenziekte, niesziekte.

HCC komt zelden voor in Europa.

Wat te doen met een te lage uitslag?

Moet je nu opnieuw vaccineren? Dat ligt er helemaal aan voor welke ziektes de titer te laag is. Uit onderzoek blijkt dat bij sommige ziektes de titer niet samen hangt met de bescherming. De antilichamen zijn dan laag maar het lichaam heeft waarschijnlijk nog memorycells (cellen die in rust zijn en wel snelle bescherming op kunnen starten).

Te lage titer
Parvo Zsm opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Hondenziekte Zsm opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Leverziekte In overleg opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Leptospirose 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells.
Para-influenza 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells
Bordetella 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells
Lyme 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells
Kattenziekte Zsm opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Niesziekte In overleg direct opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells.

Wat te doen als de titer hoog is? 

Sommige vaccinatie componenten  werken minstens 3 jaar, andere maximaal 1 jaar. Ook al is de titer op dit moment hoog. Onderstaand schema geldt uitsluitend voor dieren die vanaf 26 weken leeftijd een cocktail vaccinatie hebben gehad en daarna getiterd zijn. Onderstaand schema geldt niet voor oude dieren.

Hoge titer 
Parvo 3 jaar na de laatste Parvo vaccinatie opnieuw titeren.
Hondenziekte 3 jaar na de laatste cocktail vaccinatie opnieuw titeren.
Leverziekte 3 jaar na de laatste cocktail vaccinatie opnieuw titeren.
Leptospirose 1x per jaar opnieuw vaccineren.
Para-influenza 1x per jaar opnieuw vaccineren
Bordetella 1x per jaar opnieuw vaccineren
Bordetella 1x per jaar opnieuw vaccineren
Lyme 1x per jaar opnieuw vaccineren
Kattenziekte 3 jaar na de laatste cocktailvaccinatie opnieuw titeren.
Niesziekte 1 jaar na de laatste vaccinatie opnieuw titeren.

 

Betrouwbaarheid titerbepaling

Hond: wij testen de titer van Hondenziekte (CDV), Parvo (CPV) en HCC (CAV). Onderstaande tabel geeft de betrouwbaarheid weer van de test. Voor goede bescherming kijk je naar de specificiteit: Bijvoorbeeld als de test zegt dat de hond genoeg antilichamen voor Hondenziekte heeft, dan klopt dat in 0,2% van de gevallen niet. (100-99,8=0,2) Dus als men op de test afgaat, dan zouden 2 op de 1000 honden geen hervaccinatie krijgen voor Hondenziekte terwijl ze het wel nodig hebben. Voor Parvo is dit percentage 6% dus 6 op de 100 honden. Wij gebruiken de FASTest en de Vaccicheck. De FASTest heeft betere percentages dan de Vaccicheck (u kunt dit zelf vergelijken op vaccicheck.com )

Kat: info volgt.

Fretten

U kunt ook titerbepaling laten doen bij uw fret en hem daarna ahv de uitslag direct laten vaccineren, in 1 afspraak van ca. 30 minuten. De kosten zijn hetzelfde als bij de hond.

Tarieven

Op de tarieven pagina kunt u de prijs zien!

Maak online een afspraak

paspoort3

Uitleg over schadelijkheid vaccinaties

Honden en katten eigenaren zijn bang dat een vaccinatie ook schadelijk kan zijn voor het dier en dat het daarom beter niet gedaan kan worden. Inderdaad kan een vaccinatie bijwerkingen geven. Het dier kan bijv. een paar uur wat sloom zijn of er kan diarree optreden. Maar deze bijwerkingen treden niet vaak op. Zeer zelden kan er een allergische reactie optreden. Dan is een directe behandeling noodzakelijk. Maar deze allergische reactie maken wij slechts eens in de paar jaar mee! In de (social) media worden veel verhalen verteld over dieren die ziek zijn geworden of dood zijn gegaan na vaccinatie, maar de reden van ziekte of doodgaan is dan elke keer helaas niet onderzocht.

Wij raden u ten sterkste aan wél te vaccineren. Wij vaccineren o.a. tegen de volgende ziektes: Kattenziekte, Parvo, Hondenziekte, leverziekte, leptospirose en kennelhoest. Kattenziekte, Parvo en Hondenziekte zijn voor een niet gevaccineerde hond/kat bijna altijd dodelijk, ook met behandeling. Leverziekte en leptospirose zijn vaak dodelijk, zo niet dan laten zij ernstige beschadigingen in het lichaam na. Kennelhoest is vooral een vervelende ziekte maar is zelden dodelijk. Een hond met leptospirose is zeer besmettelijk voor mensen en de ziekte is voor de mens ook erg gevaarlijk. Dit is een tweede reden om uw hond goed te laten vaccineren.