038-4654480

Kan vaccinatie schadelijk zijn of zelfs dodelijk?

Kort gezegd, dit komt bijna nooit voor, en de ziektes komen wel voor (sommige vaak!) en zijn wel schadelijk of dodelijk. Daarom adviseren wij altijd om te vaccineren, zelfs oude dieren. Lees hier uitgebreidere uitleg.

Heeft uw dier wel een (herhalings)vaccinatie nodig? 

De losse ziektes in de vaccinaties werken 1 tot 3 jaar volgens de onderzoeken met grote groepen dieren.  Daar zit natuurlijk variatie in. Aan de ene kant blijkt dat in een deel van de dieren de vaccinaties langer werken (tot wel een heel leven lang), aan de andere kant blijkt juist dat sommige componenten van de vaccinatie niet zijn aangeslagen. Lees hier waarom. Daarom kunnen wij dit testen in het bloed.

Dit kan door middel van een titerbepaling. We testen van elke ziekte de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed (de titer). Dit kan voor honden voor de ziektes Parvo, Hondenziekte en Leverziekte (nummer 3, 4 en 5 in het vaccinatieboekje) en voor katten voor de ziektes Kattenziekte (nummer 13) en Niesziekte (Calicivirus en Herpes=Rhinotracheïtis) (nummer 14 in het vaccinatieboekje).

 paspoort3

Hoe gaat de test in zijn werk

U maakt een afspraak voor bloedafname. U mag daar gewoon bij zijn en deze afspraak duurt ongeveer 5-10 minuten. Bloedprikken is voor het dier waarschijnlijk niet pijnlijk maar ze moeten wel even stilzitten (niet altijd hun hobby). De assistente kan het dier goed en zo stressloos mogelijk vasthouden. De uitslag wordt met u besproken door de dierenarts zelf. Daarbij kunt u ook vragen stellen. Dan wordt ook besproken of het raadzaam is om uw hond of kat (opnieuw) te vaccineren en met welke componenten.

Wilt u ook dat het dier wordt nagekeken of wilt u andere onderwerpen bespreken met de dierenarts, dan betaalt u ook een consult. Geef dit van tevoren aan!

Welke titerbepaling wilt u?

Wij gebruiken 2 methodes voor de titerbepaling. U kunt kiezen voor de Vaccicheck of voor het laboratorium. De Vaccicheck is het meest gebruikt maar het lab is betrouwbaarder. Lees hier meer uitleg over de betrouwbaarheid.  De tarieven staan op onze tarieven pagina.

Maak online een afspraak

Titerbepaling bij pups en kittens

De gebruikelijke methode en door de fabrikanten aangeraden, is het vaccinatieschema van 6, 9 en 12 weken (pups) en 9 en 12 weken (kittens). Na deze reeks van vaccinaties blijken niet alle pups en kittens een goede bescherming opgebouwd te hebben. Waarom niet?

Er zijn enkele momenten wanneer je een pup het beste kan titeren. Het heeft niet altijd zin, bijvoorbeeld net na een vaccinatie heeft het geen zin. Een goed moment om dit uit te zoeken samen met onze dierenarts is tijdens het Gratis Aanschafconsult. U kunt ook mailen naar dierenarts Bieneke Meek (s.j.meek@schellerlanden.nl).

Titerbepaling voor volwassen katten en honden

Wilt u uw hond of kat laten titeren, dan moet hij uiteraard wel ooit gevaccineerd zijn geweest met de cocktail, anders is de uitslag sowieso voorspelbaar te laag. De titerbepaling kan op elk moment.

Wat te doen met een te lage uitslag?

Moet je nu opnieuw vaccineren? Dat ligt er helemaal aan voor welke ziektes de titer te laag is. Uit onderzoek blijkt dat bij sommige ziektes de titer niet samen hangt met de bescherming. De antilichamen zijn dan laag maar het lichaam heeft waarschijnlijk nog memorycells (cellen die in rust zijn en wel snelle bescherming op kunnen starten).

Lage titer
Parvo Direct opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Hondenziekte Direct opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Leverziekte Direct opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Leptospirose 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells.
Para-influenza 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells
Bordetella 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells
Bordetella 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells
Lyme 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells
Kattenziekte Direct opnieuw vaccineren, 2 weken later weer titeren
Niesziekte 1x per jaar opnieuw vaccineren. Waarschijnlijk memorycells.

Wat te doen als de titer hoog is? 

Sommige vaccinatie componenten  werken minstens 3 jaar, andere maximaal 1 jaar. Ook al is de titer op dit moment hoog.

Hoge titer 
Parvo 3 jaar na de laatste Parvo vaccinatie opnieuw titeren.
Hondenziekte 3 jaar na de laatste cocktail vaccinatie opnieuw titeren.
Leverziekte 3 jaar na de laatste cocktail vaccinatie opnieuw titeren.
Leptospirose 1x per jaar opnieuw vaccineren.
Para-influenza 1x per jaar opnieuw vaccineren
Bordetella 1x per jaar opnieuw vaccineren
Bordetella 1x per jaar opnieuw vaccineren
Lyme 1x per jaar opnieuw vaccineren
Kattenziekte 3 jaar na de laatste cocktailvaccinatie opnieuw titeren.
Niesziekte 3 jaar na de laatste vaccinatie opnieuw titeren.
 Vaccicheck = vanaf meetwaarde 3

 

Betrouwbaarheid Vaccicheck

Hond: de Vaccicheck test de titer van Leverziekte, Hondenziekte en Parvo. Onderstaande tabel geeft de betrouwbarheid weer van de test. Voor goede bescherming kijk je naar de specificiteit: Bijvoorbeeld als de test zegt dat de hond genoeg antilichamen voor Hondenziekte heeft, dan klopt dat in 8% van de gevallen niet. (100-92=8) Dus als men op de test afgaat, dan zouden 8 op de 100 honden geen hervaccinatie krijgen voor Hondenziekte terwijl ze het wel nodig hebben. Hetzelfde geldt voor Leverziekte (CAV-1 of HCC): daarbij is dit percentage 7%. U kunt dit nalezen op vaccicheck.com.

Deze tabel gaat er echter van uit dat de uitslag van 2 ‘zwak positief’ niet voldoende is. Nieuwe kennis zegt dat ook een uitslag van zwak positief, voldoende is voor een bescherming van minstens 1 jaar. Dat betekent dat de test betrouwbaarder is dan de percentages hier aangegeven.

Kat: de Vaccicheck test de titer van Kattenziekte (FPV) en Niesziekte (2 componenten, Calicivirus en Herpesvirus). Bovenstaande tabel geeft de betrouwbaarheid weer van de test. Voor goede bescherming kijk je naar de specificiteit: Bijvoorbeeld als de test zegt dat de kat genoeg antilichamen voor Calicivirus heeft, dan klopt dat in 9% van de gevallen niet. (100-91=9) Dus als men op de test afgaat, dan zouden 9 op de 100 katten geen hervaccinatie krijgen voor Calicivirus terwijl ze het wel nodig hebben. Hetzelfde geldt voor Herpesvirus: daarbij is dit percentage 4%. U kunt dit nalezen op vaccicheck.com.

Deze tabel gaat er echter van uit dat de uitslag van 2 ‘zwak positief’ niet voldoende is. Nieuwe kennis zegt dat ook een uitslag van ‘zwak positief’ voldoende is voor een bescherming van minstens 1 jaar. Dat betekent dat de test betrouwbaarder is dan de percentages hier aangegeven.

Het laboratorium gebruikt een test die betrouwbaarder is. U kunt voor uzelf bepalen of u de betrouwbaarheid van de Vaccicheck goed vindt.

Pakketten/soorten titerbepaling Vaccicheck

U kunt Vaccicheck laten doen bij de hond, kat of fret.

Als u direct de uitslag wilt, dan is dat duurder dan als u de uitslag later te horen krijgt. Wij organiseren ook speciale titersessies waarbij de prijs ook lager ligt. Het heeft te maken met de tijd die het ons kost om de test in te zetten.

Hond Basis: Parvo, Hondenziekte, Leverziekte (nummer 3,4, en 5 uit het vaccinatieboekje)

We kunnen NIET testen: Leptospirose, Para-influenza, en Bordetella (nummer 6,7, en 8 in het vaccinatieboekje) en vaccinaties tegen buitenlandse ziektes.

Kat basis: Kattenziekte, niesziekte (welke bestaat uit 2 virussen, Calici en Herpes) (nummer 13 en 14 in het vaccinatieboekje).

Fret basis: Parvo, Distemper

Op de tarieven pagina kunt u de prijs zien!

Pakketten titerbepaling Laboratorium

Hond Lab Basis: Parvo, Hondenziekte, Leverziekte (nummer 3,4, en 5 uit het vaccinatieboekje)

Hond Lab Uitgebreid: extra: Leptospirose, Para-influenza, en/of Bordetella (nummer 6,7, en 8 in het vaccinatieboekje)

Hond Lab buitenlandse ziektes: Als uw hond gevaccineerd is tegen buitenlandse ziektes en/of Lyme, dan kunt u dit ook laten testen.

Kat Lab basis: Kattenziekte, niesziekte (welke bestaat uit 2 virussen, Calici en Herpes) (nummer 13 en 14 in het vaccinatieboekje).

Op de tarieven pagina kunt u de prijs zien!

Maak online een afspraak

paspoort3

Uitleg waarom pup en kitten vaccinaties niet altijd aanslaan

Maternale antilichamen… meer volgt

Uitleg over schadelijkheid vaccinaties

Honden en katten eigenaren zijn bang dat een vaccinatie ook schadelijk kan zijn voor het dier en dat het daarom beter niet gedaan kan worden. Inderdaad kan een vaccinatie bijwerkingen geven. Het dier kan bijv. een paar uur wat sloom zijn of er kan diarree optreden. Maar deze bijwerkingen treden niet vaak op. Zeer zelden kan er een allergische reactie optreden. Dan is een directe behandeling noodzakelijk. Maar deze allergische reactie maken wij slechts eens in de paar jaar mee! In de (social) media worden veel verhalen verteld over dieren die ziek zijn geworden of dood zijn gegaan na vaccinatie, maar de reden van ziekte of doodgaan is dan elke keer helaas niet onderzocht.

Wij raden u ten sterkste aan wél te vaccineren. Wij vaccineren o.a. tegen de volgende ziektes: Kattenziekte, Parvo, Hondenziekte, leverziekte, leptospirose en kennelhoest. Kattenziekte, Parvo en Hondenziekte zijn voor een niet gevaccineerde hond/kat bijna altijd dodelijk, ook met behandeling. Leverziekte en leptospirose zijn vaak dodelijk, zo niet dan laten zij ernstige beschadigingen in het lichaam na. Kennelhoest is vooral een vervelende ziekte maar is zelden dodelijk. Een hond met leptospirose is zeer besmettelijk voor mensen en de ziekte is voor de mens ook erg gevaarlijk. Dit is een tweede reden om uw hond goed te laten vaccineren.