Triaditis bij de kat

Triaditis bij de kat

Home » Katten » Triaditis bij de kat

on mei 7, 16 • by • with

Triaditis bij de kat, ofwel feline triaditis, is een ziekte die nogal eens voorkomt maar niet makkelijk aan te tonen is.

Wat is Triaditis?

Het is een combinatie van 3 organen die ontstoken zijn: de dunne darm, de lever/galgang en de pancreas (alvleesklier). De uitgang van de galgang en van de pancreas lopen door 1 gezamenlijk poortje naar de dunne darm.

Diagnose stellen

Een bloedonderzoek geeft een richting aan. We zien dan verhoogde leverwaardes en geelzucht in het bloed. Er is een (redelijk nieuwe) bloedtest voor pancreatitis (alvleesklierontsteking). Ook is het belangrijk om FIP te proberen uit te sluiten aangezien dit een ziekte is die allerlei vage klachten kan geven (meestal met koorts). Wij vinden het belangrijk om FIP te testen want als het FIP is dan kunnen we niets meer doen, het is ongeneselijk. Er kunnen nog meer onderzoeken gedaan worden, zoals een echo, vooral om de diagnose extra te bevestigen en uit te sluiten dat er een tumor aanwezig is op de plek van de galgang en pancreas, waardoor er een ontsteking ontstaat (het gal en pancreasenzymen kunnen niet goed door het poortje en gaan dan ophopen en zorgen voor ontsteking).  Bij diarree doen we ook een ontlastingsonderzoek om allerlei bacteriën en parasieten uit te sluiten.

Verschil tussen acuut en chronisch

Dit is zichtbaar in het bloedonderzoek, aan het witte bloedbeeld. Maar het is ook zichtbaar bijvoorbeeld door het verhaal wat de eigenaar vertelt, hoe lang de kat al kwakkelt.

Therapie

  • antibiotica: hier is discussie over bij de verschillende specialisten. als er een biopt gedaan is en/of kweek dan is hier meer zekerheid over. Bij koorts raden wij wel aan om antibiotica te geven als er geen verder onderzoek is/wordt gedaan. Ook bij diarree schrijven we wél antibiotica voor.
  • prednison, ook hier is discussie over. Als de kat slecht wil eten, een te laag albumine (eiwit in het bloed) gehalte heeft, of diarree heeft zouden wij dit wél aanbevelen. Maar door prednison te geven, is het daarna lastiger om nog onderzoekjes te laten doen. Het bloedbeeld verandert er door en biopten of uitstrijkjes zijn minder goed te beoordelen. Daarnaast is prednison niet altijd goed als de nierwaardes hoog zijn.
  • voederen! Liefst een vetarm dieet. De kat moet evenveel caloriën binnenkrijgen als normaal! Lukt dit niet, dan kunnen we de kat opnemen of met een sonde naar huis sturen dan kan de eigenaar hem makkelijk voeren.
  • anti braak middelen: het is heel belangrijk dat de kat niet braakt. Hiervoor zijn verschillende middelen, de een sterker dan de ander.
  • infuus is nodig als de kat uitgedroogd is. Soms is 1 infuus onderhuids voldoende, soms kan het beter via een infuus in het pootje gegeven worden (dan in opname).
  • Andere medicatie kan schade aanrichten en moet gestopt worden.

 

 

Pin It

Tags: , , , , , , , ,

Related Posts

Comments are closed.

« »

Scroll to top