038-4654480

Urineweg problemen

We zien het in onze kliniek regelmatig: honden of katten die last hebben van de blaas. Ze doen steeds kleine plasjes, druppelen urine, soms op gekke plekken in huis, zijn ongemakkelijk met plassen en af en toe is het de eigenaar zelfs opgevallen dat de urine een rode kleur heeft doordat er bloed bij zit.
Wanneer wij dit soort patiënten krijgen voeren wij altijd een zorgvuldig urine onderzoek uit. Op basis hiervan kunnen wij onder andere zien of er sprake is van kristallen in de urine, zogenaamde “kristalurie”.

Bij katers kan dit helemaal akelige problemen geven, de plasbuis kan door kristallen in de urine namelijk verstopt raken! De blaas blijft zich vullen maar de kat kan niet plassen, dus dit stapelt zich op en kan ernstige (en soms ook blijvende) schade geven aan de blaas en de nieren!

Er zijn verschillende soort kristallen die met de microscoop in de urine gezien kunnen worden. De meest voorkomende is “struviet” (zie afbeelding). Struviet-kristallen kunnen het gevolg zijn van een bacteriële ontsteking, dat zien wij vooral bij teefjes nog wel eens. Maar het kan ook een op zichzelf staand probleem zijn, dat is vooral bij katten het geval. Dan komt het vaak door een verkeerde voeding. Daarom is het, naast de aanpak van een eventueel onderliggend probleem, bij deze patiënten ook belangrijk om de voeding aan te pakken.

Wij hebben verschillende soorten voeding in huis om dit soort problemen te behandelen en in het vervolg te voorkomen. Deze voeding maakt de urine zuurder. De meeste kristallen worden namelijk gevormd in een basische omgeving (het tegenovergestelde van een zure omgeving), dus als de urine zuurder wordt voorkomt dat het vormen van deze kristallen en dit kan aanwezige struviet-kristallen doen oplossen.

Naast de juiste voeding is een goede vochtopname ook belangrijk om de urinewegen goed te spoelen. Helaas kan je aan je huisdier niet uitleggen dat hij/zij meer moet gaan drinken, daar zijn wel andere handige tips voor. Je kunt bijvoorbeeld nat voer gaan geven, daar zit al veel water in. Daarnaast wil een drinkfonteintje bij katten ook wel eens goed helpen, bewegend water is volgens kattenlogica namelijk veel interessanter dan stilstaand water.

Poezen en katers kunnen het beste op zo’n dieet blijven staan om het herhalen van dergelijke problemen te voorkomen. Zeker voor katers is dit erg belangrijk, aangezien een verstopte plasbuis echt een levensbedreigende aandoening is! Voor teefjes met struviet in de urine is het meestal niet noodzakelijk dat zij op dit dieet blijft staan, het is voldoende om het gedurende een periode van behandeling te geven tot de kristallen compleet zijn opgelost.

kristallen te zien onder de microscoop