038-4654480

De laatste tijd is het vaak in het nieuws dat er gebakken of gefrituurde sponzen worden gevonden in parken, en dat honden dit opeten en daardoor vergiftigd raken.

Of dit verhaal wordt opgeblazen, dat kan ik u niet zeggen. Wij hebben nog geen gevallen gezien. En de ‘bak’methodes zullen ook verschillen en zullen ook uitmaken of het echt gevaarlijk is voor de hond. Het lastige is echter dat u niet kunt weten of uw hond zoiets op eet, zelfs als hij aan de lijn zit kan de hond stiekem een hap nemen.

Ik zal u hieronder vertellen waar uw hond last van kan krijgen als hij zo’n spons heeft gegeten:

– vaak achter elkaar braken
– loos braken: hij maakt een braakbeweging maar er komt geen slijm of maaginhoud.
– constant  kokhalzen
– een enkele keer loos braken of kokhalzen is niet meteen alarmerend.
– buik lijkt ineens dikker, net achter de ribben (maag opgeblazen)
– met bolle rug staan
– door de voorpoten zakken maar de achterpoten blijven staan (buikkramp)
– sloom
– bleke slijmvliezen (lippen)
– eten en drinken niet binnen kunnen houden

Als uw hond meerdere van bovenstaande verschijnselen samen heeft, dan raad ik u aan om direct de dierenkliniek of het spoednummer te bellen. Wij gaan dan niet direct uit van een spons, er kan ook een ander vreemd voorwerp in de maag of darm vastzitten (bijv een sok). Dan krijg je ook dezelfde verschijnselen als bovenstaande punten.

Als uw hond enkele keren braakt, maar verder levendig is en wel interesse in eten heeft, dan hoeft u niet gelijk bang te zijn voor een spons vergiftiging.

Bij grote hondenrassen (vanaf ca. 25kg) komt een maagdilatatie (maagdraaiing) vaker voor. Dan ziet u ook bovenstaande verschijnselen. De hond zal zeer snel sloom worden, blijven braken of loos braken, en totaal geen zin hebben in water of eten. Eventueel ziet u de buik dikker worden. Dit is een ECHT spoedgeval. Elke minuut telt. Als er iets vast zit in de darm dan is dat ook een spoedgeval maar dat is niet zo spoed als een maagdilatatie. Bij een maagdilatatie wordt de doorbloeding namelijk geremd, waardoor de hond ook snel hartproblemen kan krijgen.

Katten zijn kieskeuriger in het eten van vreemde dingen. Een kat die een spons opeet, zal de volgende verschijnselen kunnen krijgen:
– vaak braken
– kokhalzen
– sloom, veel slapen
– niets willen eten!
– wel willen eten, maar al het eten komt er weer uit!
Een kat die vaak braakt maar wel eten binnen kan houden, is niet echt verdacht van een spons vergiftiging. Een spons zorgt ervoor dat de doorstroming van voedsel wordt geblokkeerd. Ik zou dan eerder denken aan bijv een schildklierprobleem, daarbij heeft de kat goede eetlust maar is de maag snel geïrriteerd en wordt dus niet al het eten binnen gehouden.
Als een kat niets wil eten, dan raden wij u aan om dezelfde dag naar de kliniek te gaan. Een kat raakt snel in een vicieuze cirkel waarbij hij uitdroogt en ook geen zin meer heeft in eten.