038-4654480

Vanaf 1 april 2013 is er een chip-en registratie verplichting voor honden die vanaf dat moment geboren worden of geïmporteerd worden vanuit het buitenland. Hieronder staan vragen die wij hierover van huisdiereigenaren krijgen.

Algemeen:

Waarom is dit verplicht geworden?

Welke gegevens worden er allemaal geregistreerd?

Geldt het alleen voor honden?

Worden de gegevens gebruikt voor de hondenbelasting?

Mijn hond gaat uit logeren, moet dat aangepast worden in de databank?

Is registratie van mijn hond hetzelfde als een eigendomsbewijs?

Volwassen honden:

Mijn hond is niet gechipt, wat nu?

Ik ga een hond ophalen uit het buitenland, moet deze gechipt zijn?

Pups:

Ik krijg een nestje pups, wanneer moeten deze gechipt worden?

Ik ga een pup aanschaffen, moet ik ergens rekening mee houden?

Ik heb een pup gekocht maar deze is niet gechipt!

Ik heb een pup gekocht en deze is wel gechipt, hoe moet ik mijn gegevens veranderen?

Andere dieren:

Is het ook verplicht voor andere dieren, zoals katten?


Waarom is chippen verplicht geworden?

De rijksoverheid wil graag dat alle honden in de toekomst gechipt zijn. De hond die gechipt wordt, wordt ook geregistreerd in een centraal systeem. Over een aantal jaren zijn dan alle honden die geboren zijn in Nederland, gechipt. Als er dan een hond met onbekende achtergrond bij de dierenarts komt, dan is veel informatie op te vragen over het dier. Als een pup niet in orde is, dan kan de dierenarts nagaan of er misschien vaker pups van diezelfde fokker ziek zijn. Als het systeem straks (over 10-15 jaar) goed werkt, dan zijn alleen nog sommige honden die uit het buitenland komen of van onbetrouwbare fokkers, niet gechipt.

Uiteindelijk wordt met deze nieuwe wet, broodfok en stiekeme import van zieke pups tegengegaan!

Wist u dat er elk jaar 50.000 honden worden verkocht, door illegale of malafide hondenhandelaren (broodfokkers)? 60 tot 70% van deze honden mankeert iets. Ook worden er elk jaar 80.000 honden illegaal ingevoerd.  Al deze honden zijn vaak niet gevaccineerd, ontwormd en gechipt, en/of hebben geen paspoortje. Uit onderzoek blijkt dat het sterftecijfer bij illegaal geïmporteerde pups 3x hoger ligt.

Welke gegevens worden er allemaal geregistreerd in de centrale registratie?

– Naam, adres en woonplaats van de fokker (indien in Nederland geboren)
– Naam, adres en woonplaats van alle eigenaren die de hond gehad heeft en de huidige eigenaar
– Chipnummer
– Geboortedatum van de hond
– Datum dat de hond gechipt is
– Naam, adres en woonplaats van degene die de chip inbrengt (alleen indien in Nederland gechipt)
– Als de hond geïmporteerd is, gegevens van de onderneming van de importeur
– Datum van het in Nederland brengen van de hond (indien uit het buitenland)
– Land van herkomst van de hond (indien uit het buitenland)

Als een hond naar een nieuwe eigenaar gaat, is de eerdere eigenaar (of importeur, asiel, etc) verplicht om zich binnen 14 dagen af te melden bij de centrale registratie. De nieuwe eigenaar is verplicht om zijn gegevens toe te voegen in de centrale registratie binnen 14 dagen (behalve, als de hond eerst op proef gaat, voor maximaal 3 maanden).

De huidige eigenaar van de hond is verplicht om zelf de gegevens up-to-date te houden. Als de gegevens niet kloppen, riskeert de eigenaar van de hond een boete bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, die de databank controleert.

Als u uw hond bij ons laat chippen dan zorgen wij voor de eerste registratie, dit zit bij de chipprijs inbegrepen. Als uw hond al gechipt is, kunnen wij voor u nakijken of de registratie juist is.

Als de hond uit het buitenland komt, is de importeur verplicht om de hond binnen 14 dagen te registreren op zijn/haar naam. Als het goed is, heeft deze hond al een chip! Want het was al lang verplicht dat een hond die over de landsgrens gaat, een chip heeft met bijbehorend paspoort.

Mijn hond is niet gechipt, wat nu?

Als de hond vóór 1 april 2013 is geboren, dan is het niet nodig om uw hond te chippen (maar wel verstandig).

Als de hond na 1 april 2013 is geboren in Nederland, dan riskeert de huidige eigenaar een boete. U kunt zo snel mogelijk bij ons langskomen om de hond alsnog te laten chippen. Maar weet wel, dat de afkomst van de hond dus niet zeker is. Er kan wel een paspoortje bij zitten maar het is dus niet zeker dat dit paspoort ook bij deze hond hoort.

Als de hond is geïmporteerd uit het buitenland (ook België of Duitsland) en de hond is niet gechipt, ook dan riskeert de huidige eigenaar een  boete. U kunt zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan om de hond alsnog te laten chippen. Maar weet wel, dat de afkomst van de hond dus niet duidelijk is. Er kan wel een paspoortje bij zitten maar er is dus niet zeker dat dit paspoort ook bij deze hond hoort. De importeur van de hond heeft de fout gemaakt om de hond zonder chip te importeren.

De eigenaar van de hond is verplicht om zelf de gegevens up-to-date te houden. Als de gegevens niet kloppen, riskeert de eigenaar van de hond een boete.  Als u uw hond bij ons laat chippen dan zorgen wij voor de eerste registratie, dit zit bij de chipprijs inbegrepen. Als uw hond toch gechipt blijkt te zijn, kunnen wij voor u kijken of de registratie juist is.

Ik ga een hond ophalen uit het buitenland, moet deze gechipt zijn?

Nee, in plaats van een chip mag de hond ook een tatouage hebben. Mits deze goed leesbaar is en bewijsbaar gezet vóór 3 juli 2011. Ook moet er een EU dierenpaspoort bij zitten waar de chipsticker in zit of waar het tatouagenummer in staat.

Worden de gegevens gebruikt voor de hondenbelasting?

Nee.

Mijn hond gaat uit logeren, moet dat aangepast worden in de databank?

Alleen als dit voor een periode langer dan 3 maanden is.

Als u voor de periode dat de hond uit logeren is, niet bereikbaar bent, dan kunt u de gegevens beter wel aanpassen, ook al is het maar voor een korte periode. U wordt namelijk gebeld als de hond vermist is en teruggevonden wordt.

Is registratie van mijn hond hetzelfde als een eigendomsbewijs?

Nee.

Ik krijg een nestje pups, wanneer moeten deze gechipt worden?

U kunt op elk moment de pups laten chippen. Dit moet echter gebeuren voordat zij 7 weken oud zijn. De registratie moet in orde zijn voordat de pups 8 weken oud zijn. U kunt de pups thuis laten chippen of op de praktijk. Wij zorgen voor de registratie. Maar als u een pup verkoopt, moet u zichzelf uitschrijven uit de databank binnen 14 dagen. Geef de nieuwe eigenaar een bewijs van registratie mee en vertel hem dat hij zelf de pup op zijn naam moet zetten, ook binnen 14 dagen.

Als u bedrijfsmatig dieren houdt, dan moeten er meer gegevens geregistreerd worden:

– Vestigingsadres van de onderneming waarop de hond (pup) wordt gehouden
– Naam van de onderneming en de beheerder van de onderneming
– Nummer van de inschrijving in het handelsregister
– Registratienummer dat op basis van artikel 5 van het Honden- en kattenbesluit 1999 is toegekend

Ik ga een pup aanschaffen, moet ik ergens rekening mee houden?

Let erop dat de pup al gechipt is. U kunt het chipnummer vast vragen voordat u de pup ophaalt, dan kunt u kijken op www.chipnummer.nl of de gegevens tot nu toe goed zijn ingevuld. Als het goed is heeft de fokker zijn gegevens ingevoerd.

Ik heb een pup gekocht maar deze is niet gechipt!

U kunt de pup bij de dierenarts zo snel mogelijk laten chippen en inschrijven op uw naam, zodat u geen boete riskeert.

Maar wat is de reden dat de pup niet gechipt is?
Bijvoorbeeld:

– De meest logische verklaring is dat de fokker kosten wil besparen en daarom het chippen aan de nieuwe eigenaar overlaat. Maar dat mag niet, de fokker kan een boete krijgen als de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) er achter komt.
– Als de pup minder dan 7 weken oud is, dan hoeft de pup nog niet gechipt te zijn, dit moet namelijk gebeuren vóór een leeftijd van 7 weken. Maar het is dan weer verboden om een pup van minder dan 7 weken het nest te laten verlaten dus toch ligt er een fout bij de fokker.

De afkomst van een pup zonder chip is dus niet zeker. De fokker is misschien niet serieus bezig met de fokkerij, of is niet op de hoogte van de regels. Of de fokker is toch niet de fokker: deze kan het nest ergens gekocht hebben en verkoopt de pups door, dit komt best vaak voor. Denkt u dus goed na, of u er toch aan wilt beginnen.

Ik heb een pup gekocht en deze is wel gechipt, hoe moet ik mijn gegevens veranderen?

De vorige eigenaar heeft hier informatie over, deze heeft bijvoorbeeld een mutatieformulier in bezit, of een inlogcode en wachtwoord. Vraag dus of de vorige eigenaar u kan helpen.

Als u op www.chipnummer.nl het chipnummer invoert, dan wordt duidelijk bij welke databank de hond staat ingeschreven. U kunt dan doorklikken naar die databank, en daar zal uitgelegd staan hoe u de gegevens kunt wijzigen.

Is het nu ook verplicht voor andere dieren, zoals katten?

Nee. Alleen als u naar het buitenland wilt reizen met uw kat of fret, dan moet deze wel gechipt worden. Voor andere dieren zijn er meestal geen regels geldend, maar om het zeker te weten kunt u het beste contact op nemen met de ambassade van het land van bestemming.

Sommige raskattenverenigingen verplichten ook dat de katten in het bestand een chip hebben.