038-4654480

Sinds een paar jaar is de vaccinatie voor konijnen aangepast. Vroeger gebruikten we in de dierenkliniek een vaccin (enting) voor myxomatose die een half jaar werkte.  De nieuwe entstof werkt een jaar. Soms lijkt het alsof gevaccineerde konijnen toch myxomatose kunnen krijgen en er zelfs aan kunnen sterven.

De belangrijkste verklaring daarvoor is als volgt. Het konijn kan wel een lichte vorm van myxomatose krijgen, dan zijn er bulten of korsten te zien aan de oren en ogen. Maar het konijn heeft hier verder geen last van. Als het konijn dan tegelijk ziek wordt door iets anders, dan zal je misschien denken dat het konijn de echte myxomatose heeft.

Een andere oorzaak is, dat het konijn al een ziekte onder de leden heeft, waardoor de vaccinatie niet goed werkt. Denk hierbij aan een sluimerende baarmoederontsteking of – tumor, E. cuniculi of een slecht gebit.

Het is voor een dierenarts moeilijk aan te tonen dat het konijn echt myxomatose heeft. Dit is meestal een gok. De enige methode om aan te tonen dat de doodsoorzaak myxomatose was, is als we het dode konijn laten onderzoeken bij een officiële patholoog voor dieren. De konijnen die met de nieuwe entstof gevaccineerd zijn en in dat jaar sterven, mogen op kosten van de fabrikant onderzocht worden op myxomatose. Voor meer informatie hierover kunt u onze kliniek bellen (038-4654480).

Als een konijn met de nieuwe entstof gevaccineerd is, werkt de vaccinatie de eerste 3 weken nog niet goed. Het konijn kan dan nog wel myxomatose krijgen en evt. sterven.

Een laatste oorzaak die ik kan noemen, is dat sommige dierenartsen een ander merk vaccin gebruiken. In Nederland bestaat een ander vaccin dat ook voor myxomatose werkt en veel goedkoper is. Maar dit goedkope vaccin heeft maar een aangetoonde werking van 6 weken. Ook kan het zijn dat wel de goede vaccinatie is gebruikt, maar dat deze onwerkzaam is omdat het flesje niet constant gekoeld is geweest.

Als u een konijn koopt of overneemt, let dan op dat er een vaccinatie boekje bij zit, en dat er echt ook een stickertje van de entstof in het boekje geplakt is (zie foto). Dan weet u (redelijk) zeker dat het konijn echt gevaccineerd is. Er moet ook een datum bij staan, een datum dat de enting verlopen is (dus na 1 jaar), en de handtekening en stempel van een dierenarts. Een vaccinatie mag alleen maar door een dierenarts zelf gegeven worden, dus niet door een medewerker van een opvang. Let ook op de datum, die op het stickertje staat, de vaccinatie mag niet verlopen zijn (EXP).

myxomatose vaccinatie