038-4654480

Zelf vergelijken van honden- en kattenvoeding

Er zijn zo veel verschillende soorten voeding te koop. Honden-en kattenvoeding moet sowieso voldoen aan een aantal eisen, qua vitamines, hoeveelheid eiwit, etc. Dus in dat opzicht zijn de merken ongeveer gelijk. Maar de ingrediënten zijn per merk erg verschillend.

Ik  (Bieneke) heb altijd speciale interesse gehad in voeding. Voordat mijn opleiding tot dierenarts was afgerond, heb ik gewerkt voor een voerfabrikant, waarbij ik ben opgeleid tot voedingsadviseur voor honden en katten. Daar heb ik veel geleerd over de verschillende merken die er bestaan.

Zelf vergelijken van honden- en kattenvoeding. Hieronder heb ik uitgelegd hoe u zelf de merken kunt vergelijken. Maar nog steeds is het lastig, omdat wettelijk gezien niet álles op de zak vermeld hoeft te staan.

Als voorbeeld heb ik 4 merken kittenvoer vergeleken:

Royal Canin Pediatric Growth (Schellerlanden) Kittenvoer merk X (dierenwinkel)
Samenstelling: Gedehydreerde gevogelte-eiwitten, maïs, plantaardige vezels, tarwe, maïsgluten, tarwegluten, hydrolysaat van dierlijke eiwitten, dierlijke vetten, mineralen, cichoreipulp, psylliumschillen en -zaden, visolie, Tagetes (Afrikaan) extract (bron van luteïne). Samenstelling: Granen, vlees en dierlijke bijproducten (21% kip), plantaardige eiwitextracten, oliën en vetten, vis en -bijproducten (9% vis met MSC keurmerk), plantaardige bijproducten (1,3% cellulose, 0,4% inuline), gist (1,3%), mineralen.
Kittenvoer merk Y (dierenwinkel) Kittenvoer merk Z (dierenwinkel)
Samenstelling: Kip (20%), rijst, maïsglutenmeel, gedehydreerd varkenseiwit, gedehydreerd gevogelte-eiwit, maïs, dierlijk vet, maïszetmeel, mineralen, tarweglutenmeel, gedroogd ei, digest, visolie, colostrum (0,1%). Samenstelling: Gedehydreerde kip en kalkoen (41%), mais, dierlijke vetten, tarwe, gedroogd ei,  gedroogd bietenpulp (2,7%), gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, calciumcarbonaat, fructo-oligosaccharides (0.69%), visolie, kaluimchloride, gist, natriumchloride

Samenstelling Wat er als eerste staat opgenoemd, zit er het meeste in.  Zo ziet u dat voer X erg veel plantaardige ingrediënten heeft in vergelijking met de andere voeding. De hond en vooral de kat zijn vleeseters, hebben een kort darmkanaal en kunnen plantaardig materiaal niet zo goed verteren als wij. Bovendien kan een hond of kat makkelijker blaasgruis krijgen als er veel plantaardig materiaal in de voeding zit.
Vlees Voeding X heeft ‘vlees en dierlijke bijproducten’, dit is voor de fabrikant makkelijker, want dit betekent dat hij mag variëren  mag worden met het soort vlees, de ene week kan er dus rund in verwerkt worden, de andere week kip, paard, of een mengelmoes. Zo kunnen er tussen 2 zakken van hetzelfde merk, toch andere ingrediënten zitten. Zo’n variatie is lastig voor allergische dieren en voor dieren die snel maagdarmproblemen hebben.
Bijproducten Het woord ‘bijproducten’ is erg vaag, dat kan alles zijn wat eetbaar is. Bijvoorbeeld dierlijke bijproducten dat is alles behalve het vlees, dus orgaanvlees, kraakbeen, bindweefsel, bloed, etc. En ook hiermee mag de fabrikant variëren dus in de ene zak kan wat anders zitten dan in de andere. Zo’n variatie is ook hier weer lastig voor allergische dieren en voor dieren die snel maagdarmproblemen hebben.
Ei Hele goede eiwitbronnen zijn gevogelte, kip, kalkoen, ei en vis.
Vis(olie) Vis en visolie heeft als nadeel dat je het soms kan ruiken aan het dier, het kan een bepaalde geur geven. Maar het bevat wel goede omega 3 en 6 vetzuren wat goed is voor de huid en ook ontstekingsremmend werkt (bijvoorbeeld bij artrose).
Varkensvlees In voeding Y zit varkensvlees. Er wordt afgeraden om katten en honden (rauw) varkensvlees te geven omdat dit verhoogde kans geeft op de ziekte van Aujeszky, wat dodelijk is voor honden en katten (het is wel zeldzaam). Maar in voeding X zou evt. ook varkensvlees kunnen zitten want dat valt onder ‘vlees en dierlijke bijproducten’.
Mineralen, zout  In merk Z zit extra zout toegevoegd (natriumchloride). Dit is waarschijnlijk gedaan voor de smaak (wordt lekkerder). In de andere voedingen is misschien ook zout toegevoegd, dat kun je helaas niet zien omdat het onder ‘mineralen‘ valt.
Prebiotica  Dit zijn onverteerbare vezels die in de dikke darm zorgen voor een goede bacterie-balans (darmflora). De goede bacteriën houden van deze vezels en als de goede bacteriën zich uitbreiden, dan verdringen ze de slechte bacteriën. In de voeding van Royal Canin van de dierenarts zit veel prebiotica, ook in merk Z zit het toegevoegd.
Colostrum zit in merk Y. Colostrum is de eerste moedermelk, wat de afweer bevordert.
Tagetes extract  Dit is een bron van luteïne. Luteïne is een aminozuur wat nodig is voor o.a. de vruchtbaarheid en het oog. Luteïne zit ook in eieren en groente.

Bron: Hand, Thatcher, Small Animal Clinical Nutrition, 4th edition, 2000.

Allergie door voeding

Honden en katten kunnen voedselallergie krijgen. Dit kan op alle leeftijden beginnen, maar het begint vaker op jonge leeftijd. Uit studies is gebleken dat honden en katten vooral allergisch zijn voor eiwitten, en eigenlijk niet voor additieven (kleurstoffen, smaakstoffen). Honden met voedselallergie zijn het vaakst allergisch voor rund, melkproducten en tarwe. Katten met voedselallergie zijn vaak allergisch voor rund, melkproducten of vis.
Het is niet erg als er een van deze eiwitten in de voeding zit. Maar als het voer veel verschillende soorten eiwitten bevat, dan is de kans dat het dier allergisch wordt, groter. Dus als het voer ‘vlees en dierlijke bijproducten’ bevat, kan het zijn dat er verschillende soorten vlees / kip inzit en dat dit tussen de zakken kan variëren.
Varkensvlees is sowieso niet goed.

Bronnen: Hand, Thatcher, Small Animal Clinical Nutrition, 4th edition, 2000.
Dr. Peter J. Ihrke, VMD, Diplomate ACVD, Skin Manifestations Of Adverse Reactions To Food In The Dog & Cat, 2009.

Als u nog verdere vragen heeft over voeding, dan kunt u deze stellen aan de balie of telefonisch.