038-4654480

Onze dierenartsen zijn cavia deskundig. Dierenarts Meek heeft de 2 modules afgerond bij Belgische  caviadokter Eva Stoffels in november 2018. Aan de hand daarvan heeft zij werkprotocollen geschreven die ook door dierenarts Bethlehem gebruikt worden. Daarnaast gaan de dierenartsen elk jaar naar het Knaagdieren & Konijnen Symposium.

Enkele belangrijke punten volgens Stoffels, waar wij ons sindsdien aan houden:

Antibiotica

De meeste antibiotica zijn giftig voor cavia’s, dat wisten we al. Maar de meeste in Nederland gebruikte antibiotica werken helemaal niet bij de cavia!

Pijnstilling

Het was shockerend om te horen van caviadokter Eva Stoffels dat de pijnstillers die wij standaard gebruiken volgens registratie, niet werken bij cavia’s en zelfs schade kunnen geven. We hebben ons protocol direct aangepast.

Prognose inschatten

Hoe zie je nou aan een cavia dat hij niet meer te redden is? Wij hebben van Eva Stoffels een aantal meet mogelijkheden geleerd, om te kunnen inschatten of het nog zin heeft om te behandelen.

Gebitsproblemen

Dit komt vaker voor dan we dachten. Ook als je het nog niet ziet! Vijlen alleen is niet de oplossing! Het móet ondersteund worden met langdurige medicatie. Ook kunnen we beter een prognose geven, of de gebitsproblemen nog wel op te lossen zijn en of ze snel terug zullen komen.
HET BIJWERKEN VAN HET GEBIT ONDER NARCOSE IS MEESTAL NIET DE (EERSTE) OPLOSSING.

Luchtweg en long problemen

Wij kunnen een acute ernstige longontsteking nu goed herkennen en de standaard antibiotica gaat NIET HELPEN!

Darmproblemen

Het ernstige is, dat dit nummer 1 ziekte bij de cavia is, maar de behandeling die ons in Utrecht geleerd was, deed waarschijnlijk niet veel! Met de kennis van Caviadokter Eva Stoffels kunnen we nu zowel milde als ernstige darmproblemen aanpakken. Er zijn speciale medicijnen nodig die wij niet standaard op voorraad mogen hebben.

Oorontsteking

De oorzalven voor honden en katten zijn niet per se geschikt! De ontsteking kan ook diep in het oor zitten zodat je het niet ziet. Er kunnen hersenbeschadigingen optreden. Alleen met 1 bepaalde antibiotica en een langdurige behandelperiode kan dit worden aangepakt.
EEN OPERATIE AAN HET OOR IS NIET NODIG EN GEVAARLIJK!

Oogontsteking

Een ontstoken oogje kan er bij de cavia extra naar uit zien. Er moet gezocht worden naar een onderliggend probleem, anders gaat het niet weg! Met de juiste medicijnen kan het oog behouden worden en zelfs snel herstellen.
EEN OPERATIE OM HET OOG TE VERWIJDEREN IS NIET NODIG EN GEVAARLIJK!

Hartproblemen

Dit komt ook voor bij cavia’s. Wij kunnen hier onderzoek naar doen en medicatie instellen.

Operaties en narcose

Wij werken volgens het protocol van Eva Stoffels. Daarbij is het risico op overlijden minimaal, ook bij slechte patientjes. Ook gebruiken we monitoring, om tijdens de operatie te meten hoe het gaat. EN hebben we nu de middelen om in te grijpen als het dan tijdens de operatie niet goed gaat. Het is de bedoeling dat de cavia na een standaard operatie, 10 minuten na de operatie al weer gaat eten….!

Castratie van de beer

Castratie wordt door Eva Stoffels sinds 2 jaar AFGERADEN. In haar statistieken krijgen gecastreerde beertjes vaker gebitsproblemen. Zij raadt aan om de mannelijke cavia te steriliseren (zaadleider doorsnijden). Deze techniek hebben wij overgenomen. NB de sterkere geur van de mannelijke cavia zal wel aanwezig blijven. Een gewone castratie blijft dan ook de mogelijkheid en ook daar hebben we een snellere methode van Eva Stoffels geleerd met minder kans op abces vorming.

Abcessen

De antibiotica die wij gewend waren te gebruiken, hielpen waarschijnlijk niet goed. Ook hebben we een nieuwe operatietechniek van Stoffels waarbij het abces sneller weg gaat.

Ovarium (eierstok) problemen

Vrouwelijke cavia’s (zeugjes) kunnen eierstok problemen krijgen. Er zijn 2 soorten eierstok problemen. Het is belangrijk deze te onderscheiden want de ene soort kan geen kwaad! Wij kunnen deze eierstokken verwijderen dmv operatie of medicatie geven, maar eerst is het erg belangrijk om te onderzoeken of de cavia er wel last van heeft! Vaak is er een ander probleem waarom de cavia het niet goed doet.
EIERSTOK AANPRIKKEN IS GEEN GOEDE THERAPIE!
HORMOONINJECTIES WERKEN MAAR ÉÉN MAAL!

Blaasontsteking

Er zijn 2 soorten blaasontsteking bij de cavia, één met en één zonder bacteriën. De laatste is zeer lastig aan te pakken.

Blaassteen

Dit komt vaak voor bij cavia’s. Dit moet dan ook op tijd ontdekt worden want het doet veel pijn! Na de operatie is een juist dieet en regelmatige controle belangrijk.
CALCIUMARM DIEET TEGEN BLAASSTENEN GEEFT GEBITSPROBLEMEN. GA NIET ZELF DOKTEREN MAAR OVERLEG HET DIEET MET ONZE DIERENARTS.
SUPPLEMENTEN DIE U OP INTERNET KUNT BESTELLEN WORDEN STERK AFGERADEN!

Vaccinatie

U kunt uw cavia laten vaccineren tegen Bordetella. De vaccinatie werkt 1 jaar. U kunt daar op elk moment een afspraak voor maken (geen speciaal spreekuur). De eerste vaccinatie raden we aan zo snel mogelijk te doen, de daarop volgende keer zullen wij u in het najaar oproepen.