038-4654480

Algemene informatie

Vroeger werden de mens en zijn huisdieren belaagd door vele infectieziektes. Je werd dan ziek en ging dood of je werd, al dan niet beschadigd en voor het leven getekend, weer beter.
Tegen een groot aantal besmettelijke ziektes hebben we ons in de loop van de tijd steeds beter kunnen beschermen. Maar ook tegen een paar nog niet of onvoldoende. Denk bijvoorbeeld aan aids en de gevaarlijke variant van de kippengriep.
De meeste bacteriële`ziektes kunnen we met antibiotica genezen. Tegen de meeste virusziektes zijn er entstoffen. Ook tegen sommige bacteriële ziektes zijn er vaccins (vaccin = entstof).
We beschermen onszelf en onze dieren het liefst zo vroeg mogelijk. Dat lukt niet altijd goed omdat er via de moeder (al in de baarmoeder of via de moedermelk) veel antistoffen tegen alle mogelijke ziektes in het jonge lichaam terecht komen. Zolang dat zo is, slaan de meeste inentingen vaak onvoldoende aan. Om de kans op snelle en ook blijvende bescherming zo groot mogelijk te maken, moeten we daarom in de vroege jeugd vaak meerdere malen achter elkaar inenten.
Inentingen bij de Hond

Honden worden bij ons volgens een vast schema ingeënt. Als pup krijgen ze een serie van 3 entingen. De eerste is op 6 weken en wordt dus meestal al bij de fokker gedaan. De volgende zijn op 9 en 12 weken. Daarna worden de entingen jaarlijks herhaald. Hiervoor krijgt u jaarlijks een oproep. Indien u hierop niet reageert sturen wij nogmaals een herinnering. Wat wij jaarlijks enten is mede afhankelijk van of uw huisdier naar een pension gaat en/ of mee gaat naar het buitenland. Indien u een afspraak maakt voor een inenting zijn dit dan ook de eerste vragen die door de assistente aan u gesteld worden.

Hieronder volgt informatie over de ziektes waartegen wij de honden inenten.

 

Hondenziekte:
Het virus tast eerst de slijmvliezen van darm en luchtwegen aan waardoor diarree en longontsteking ontstaat. Als de hond dit overleeft is meestal het zenuwstelsel al aangetast met verlammingen als gevolg.
Dieren worden op 6 weken en op 12 weken leeftijd ingeënt. De inenting moet 1 x per 2 jaar gegeven worden. Indien uw hond naar het pension gaat zal het pension een jaarlijkse inenting tegen hondenziekte eisen.

 

Besmettelijke leverziekte:
Vooral pups bezwijken wanneer ze besmet raken met deze ziekte. Inenting gebeurt op de leeftijd van 12 weken en daarna 1x per 2 jaar.

 

Parvovirusziekte:
Dit is een variant van het kattenziektevirus, die in 1978 ineens verscheen. Deze mutant bleek uiterst besmettelijk en gevaarlijk voor honden, die door een totaal gebrek aan bescherming bij duizenden aan de ziekte zijn bezweken. Het virus geeft zeer ernstige beschadigingen van het maagdarmstelsel, sloopt de weerstand en tast de hartspier aan.
Er wordt op 6 en op 9 en 12 weken tegen ingeënt. Waarschijnlijk is een hervaccinatie eens in het jaar voldoende.

 

Ziekte van Weil:
Dit is geen virus maar een bacteriële ziekte die lever en nieren aantast. Er wordt beschermd tegen twee varianten. Vooral ratten brengen de ziekte over via de urine. Ook besmette honden doen dit. Besmetting gaat via (zoet) water, bijvoorbeeld regenplassen of een vijver/meertje
Er wordt op 9 en 12 weken tegen ingeënt. De bescherming houdt 9-12 maanden aan. Er moet dus minstens jaarlijks tegen worden ingeënt.

 

Kennelhoest:
deze ziekte is een combinatie van een virus en een bacterie:

1. Parainfluenza:
Een zeer besmettelijk virus, dat honden door te hoesten en aan elkaar te snuffelen gemakkelijk op elkaar overbrengen. Het tast de slijmvliezen van neus, keel en luchtpijp aan. Door het beschadigde slijmvlies van de luchtpijp ontstaat een prikkelhoest, die buitengewoon heftig kan zijn. Meestal is het verloop onschuldig en is het na 5-10 dagen weer over. Vooral in kennels is het gevreesd (vandaar de naam) mede omdat honden daar veel blaffen waardoor de luchtwegen extra worden belast. De duur van de ziekte wordt er door verlengd en onder deze omstandigheden kan er zelfs een bronchitis ontstaan.
Tegen het virus, dat kennelhoest veroorzaakt, wordt op een leeftijd van 12 weken ingeënt met een jaarlijkse herhaling.

 

2. Bordetella: 
Tegen de grootste boosdoener, de bacterie Bordetella, kan een aparte inenting worden gegeven. Veel pensionhouders eisen zelfs zo’n extra vaccinatie om de hoestproblemen in hun kennel zo klein mogelijk te houden. De ziektekiem komt via de neus binnen. Gebleken is, dat een goede afweer van het neusslijmvlies de ziekte het beste buiten de deur houdt. Daarom wordt de entstof in een van beide neusgaten gedruppeld. Jaarlijkse hervaccinatie is nodig.

 

Hondsdolheid:
Deze ziekte komt in Nederland niet voor. Onze huisdieren hoeven er dus niet tegen worden beschermd. In alle landen van het Europese vasteland heerst wel hondsdolheid. Met name in bosrijke heuvel- of bergachtige gebieden. De vos is de voornaamste overbrenger van de ziekte.
De overheid stelt een aantal eisen aan de bescherming van honden en katten tegen hondsdolheid omdat zij de ziekte – door bijten en likken – op de mens kunnen overbrengen. het is een dodelijke ziekte waarbij de hersenen worden aangetast.
Als u uw hond meeneemt naar het buitenland, moet hij tegen hondsdolheid (= rabiës) worden ingeënt. Bovendien moet hij zijn geïdentificeerd door middel van een onderhuidse microchip in combinatie met een gestandaardiseerd Europees Dierenpaspoort, dat u altijd bij u moet hebben. Voor verdere informatie hierover zie info buitenlandadvies.

 

Op onze praktijk enten wij met een entstof die drie jaar geldig is indien u reist naar landen binnen de EU. Let op! Er zijn echter entstoffen tegen Rabiës die maar een jaar geldig zijn. Indien u hierover twijfelt neem dan contact op met onze praktijk.

 

Canileish

Er is een nieuw vaccin voor honden tegen de buitenlandse ziekte Leishmaniose, wat u voortaan bij dierenkliniek Schellerlanden kunt laten geven. Het heet Canileish.

Leishmaniose is een vervelende ziekte:

 • de ziekte Leishmaniose wordt door honden opgelopen in het buitenland, via zandvliegjes
 • de ziekte is sluipend, sommige honden worden gelijk ziek, anderen pas na jaren.
 • Er zijn veel verschillende symptomen (klachten) mogelijk, o.a. bloedarmoede, gewrichtspijn, afvallen.
 • Het is aan te tonen via bloedonderzoek maar dit is een kostbaar proces.
 • De ziekte is te behandelen maar dit is een levenslange behandeling en er kan blijvende schade zijn opgetreden aan bijv. de nieren.
 • Klik hier voor een video over de ziekte Leishmaniose.

Het vaccin Canileish werkt als volgt:

 • Om te beginnen zijn 3 vaccinaties nodig met steeds 3 weken ertussen.
 • 4 weken na de laatste vaccinatie is het goed werkzaam.
 • Daarna is 1x per jaar hervaccinatie nodig
 • De eerste vaccinatie mag pas vanaf een leeftijd van 6 maanden
 • De vaccinaties kunnen niet tegelijk gegeven worden met de gewone vaccinatie.
 • honden die al een keer in het buitenland zijn geweest (bepaalde landen) moeten eerst getest worden vóórdat ze gevaccineerd mogen worden
 • Het is alsnog belangrijk dat de hond in het buitenland een Scalibor band draagt (of Advantix pipetjes als u maar kort op vakantie gaat) omdat het vaccin niet 100% beschermt, daarnaast kan de hond ook andere tekenziektes oplopen.

 

Meer informatie kunt u bij ons opvragen.

Wilt u deze vaccinatie laten geven, laat dit dan tijdig weten.